izložba

Petra Lidia Ševeljević: Marvelnjaci - Moji osobni junaci


vrijeme: 21.08.2015. 19 h
mjesto: Zagreb; Galerija Karas, Praška 4

Petra Lidia Ševeljević okupirana je kinematografijom koja u zadnjih 10-ak godina posebno njeguje filmove s tematikom Marvel strip junaka, ekipe fantastičnih likova i heroja kao što su Wolverine, X-men, Thor, Ironman, Hulk i mnogi drugi. Otvorenje izložbe održat će se u petak, 21. kolovoza, u 19 sati, u Galeriji Karas.

Zaokupljena fascinantnim pričama prožetim uzbudljivom akcijom, Petra na svojim fascinacijama gradi svoj novi umjetnički opus. Wolverine, X-men, Thor, Ironman, Hulk i mnogi drugi su fiktivni junaci, izmišljeni likovi, no autorica je duboko uvjerena da se u svakom biću još uvijek skriva heroj, jer u svima i svemu postoji beskonačan potencijal.

“Svaki čovjek je heroj i to svaki dan. Ne moramo biti Thor, Captain America ili Slon da bismo bili heroji. Ali i možemo!! Svaki nam dan nudi 24 sata za neko novo herojstvo, ma kako malo bilo, možda samo za prepoznati ga ili ako ništa drugo; razvrstati otpad!

Milijarda je galaksija, svemir nema granica, pa tako ih ni ja ne postavljam gledatelju dok promatra slike, a ni sebi dok slikam svoje interpretacije heroja.” Petra Lidia Šveljević

Petra Lidia Ševeljević rođena je 1976. u Zagrebu. 2000. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Igora Rončevića. 1999. je kao stipendist boravila u Budimpešti (Mađarska), na Akademiji primijenjenih umjetnosti, a 2010 je koristila program dvomjesečne rezidencije u Parizu (Francuska). Izlagala je na 15 samostalnih i više grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

(R.P.B., 20.08.2015)