predstavljanje

'Parisian Nightmares' Stipana Tadića u Umagu


vrijeme: 19.06.2015. - 30.06.2015.11,00
mjesto: Umag; Muzej grada Umaga

Nakon Zagreba, Stipan Tadić, u petak, 19. lipnja, u 11 sati, u Muzeju grada Umaga, u sklopu festivala Indirekt, predstavlja svoj prvi strip 'Parisian Nightmares'.

Strip Parisian Nightmares u produkciji i izdanju HDLU-a nastao je kao direktna posljedica Tadićeva boravka u Parizu na HDLU-ovoj rezidenciji u Cité Internationale des Arts prije dvije godine.

U tri tjedna boravka u Parizu Tadić je odlučio napraviti odmak od slikarstva te se intenzivnije fokusirati na svoju strip karijeru i baš sve što mu se tamo događalo dokumentirati crtežom i pratećim komentarima.

Njegov stripovski autorski angažman traje već nekoliko godina, tijekom kojih na svom Facebook profilu manje ili više redovno objavljuje. Skice i crteže prate prikladni tekstovi namjerno pogrešnog i smiješnog engleskog. Radi se o humorističnom pristupu i talentu za spretan i duhovit spoj slike i priče, koji će ovim ‘pravim’ stripom (konačno) nadići uži krug Stipanovih prijatelja i pratitelja.

Crtačkim bilježenjem Stipan, kako sam navodi, ovdje komentira svakodnevicu koja može biti jednako mučna, kako u Parizu tako i u Zagrebu te banalizira utopističko shvaćanje turizma i putovanja.

U predgovoru izložbe kustosica Tea Hatadi, voditeljica Galerije PM u HDLU-u, koja nakon izložbe u PM-u kustoski stoji i iza ovog projekta, ističe; “Stipan se, kao osoba i kao umjetnik, rijetko suspreže od iskrenosti te ni u jednom trenutnu nećete naići na autocenzuru ili na duboka promišljanja o tome kako nešto napraviti i kako postupiti. Upravo iz tih razloga već nakon uvodnih Stipanovih rečenica nećete moći ispustiti ovaj strip iz ruke, jer je prirodan i pitak, nije opterećen s onim što će biti već s onim što jest. Životni apsurdi, humor i identiteti utkani u priču čine jednu crticu iz aktivnog života ovog mladog umjetnika koji ne pušta da promislimo već da upijamo bez razmišljanja jer sve je zabilježeno kroz kadrove koji su pred Vama'.

 
                
 

(M.K., 18.06.2015)