najave

CIMO i Global Sharing Week u CeKaTe-u


vrijeme: 07.06.2015. 10,00 - 16,00
mjesto: Zagreb; Centar za kulturu Trešnjevka, Park stara Trešnjevka 1

U nedjelju, 7. lipnja, od 10 do 16 sati, CIMO - Centar za istraživanje mode i odijevanja, sudjeluje u prvom svjetskom Global Sharing Week–u (1. Globalni tjedan razmjene), koji će se održati u sklopu projekta 'Lica kulture: Moda', u Centru za kulturu Trešnjevka.

Radi se o događaju koji uključuje dobrovoljne djelatnosti posvećene dijeljenju i razmjeni znanja, vještina, iskustava, kao i dobara, koje su vezana za kulturu odijevanja i problematiziranja aktivizma u polju mode. Događaj želi afirmirati ovakve ciljeve i u domaćoj sredini. Prva od planiranih akcija, nazvana je Komisiona radnja, u kojoj, umjesto prodaje, vlada princip razmjene na način da nešto od odjeće donesemo, poklonimo, ili zamijenimo, uz mogućnost da nešto drugo ponesemo u svoj modni ormar.

Istoga dana, uz razmjenu odjeće, organiziramo interaktivnu radionicu s radnim naslovom Personalna biografija odjevnih predmeta, koju će voditi tim suradnika iz udruge CIMO – Centar za istraživanje mode i odijevanja. Naši odjevni predmeti, bilo kupnjom razmjenom, činom poklanjanja, nasljeđivanjem, započinju svoj poseban, personalizirani život, određen samim tijelom i životom svojeg vlasnika/ice.

Upravo ti personalizirani odjevni predmeti postaju sadržaj rada sudionika/ica interaktivne radionice, gdje pojedinačni odjevni predmet postaje predmet zajedničkog razgovora: odabrani predmet, kao dio vlastite garderobe, ima svoju povijest, tj. gradi svoju biografiju neodvojivu od biografije vlasnika/ice. Metodom storytelling-a razmatrat će se narativi koje gradi taj privatni odjevni predmeti iz različitih perspektiva, prostor gdje se oblikuje, razvija i personalizira biografija modnih odjevnih predmeta, kako bi utvrdili predmetne identitete, uvjetovane prostornim, vremenskim i društveno-kulturnim procesima.

Za potrebe sudjelovanja u radu interaktivne radionice sudionici/ce trebaju donijeti, po vlastitom izboru, neki od njima značajnih odijevanih predmeta, kao i upotrebljivu dokumentaciju (fotografiju iz obiteljskog albuma koji zajedno postaju ciljani predmet rada metodom storytelling-a: sjećanja, asocijacije, interpretacije vezani uz privatni i društveni život odijevanih predmeta.)
 
Ovaj događaj u Zagrebu odvijat će se u partnerskoj suradnji udruga: CIMO – Centar za istraživanje mode i odijevanja, Coworking Croatia, The People Who Share i CeKaTe.

(M.K., 02.06.2015)