izložba

'IIIII' Vanje Veselić u TTF galeriji


vrijeme: 21.04.2015. - 08.05.2015.
mjesto: Zagreb; Tekstilno-tehnološki fakultet, Prilaz baruna Filipovića 28a

Izložba 'IIIII' Vanje Veselić, u suautorstvu s Berislavom Kovačevićem, otvara se u utorak, 21. travnja, u 12 sati,  u TTF galeriji Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Izložba ostaje otvorena kao izlog-galerija do 8. svibnja.

Kolekcija 'IIIII' bazira se na uzimanju jednog osnovnog elementa (linija, ploha/sloj), te njegovog serijskog ponavljanja kao principa kompozicije. Minimalistička i monokromatska, kolekcija inspiraciju pronalazi u skulpturama Donalda Judda, starim kronofotografijama i audio-vizualnim instalacijama Alva Nota i Ryoji Ikede.

Noto i Ikeda stvaraju audio-vizualne projekte koji se temelje na ponavljanju jednog elementa (ton, šum ili linija), a dinamika se postiže njegovim kopiranjem i varijacijom, odnosno 'ponavljanjem tona kojega je slušatelj svjestan tek kada nestane'.

Kao što Donald Judd u svojim skulpturama betonske i metalne elemente aranžira u matematičke sekvence čiji oblik i volumen čine cjelinu odnosno 3D objekt, u ovoj kolekciji oblici su također reducirani na nakupine i nizove te se postiže cjelina koja se neprestano mijenja u pokretu – što se može protumačiti kao osnovno dinamičko načelo suvremenog društva koje određuje životni stil suvremenog čovjeka-žene: život u fluidnom i dinamičnom gradu pulsirajuće energije, s bljeskovima svjetla, sekvencama slika i naletima zvuka…
 
Rad je bio izložen na 8. modnom ormaru, Zagreb, 2013.; D-izložbi, Danu D, Zagreb, 2014.; izložbi 1314 hrvatskog dizajna u organizaciji HDD-a, Zagreb, 2014. Dobio je posebno priznanje Hrvatskog dizajnerskog društva za odjevnu kolekciju u kojoj je žiri prepoznao ravnotežu između jasnog i konciznog koncepta i primjenjivosti, odnosno nosivosti.

Na otvorenju izložbe, 21. travnja od 12 do 16 sati uz video projekciju sa zvukom, održava se razgovor s autoricom Vanjom Veselić.

Voditeljica TTF galerije: Silva Kalčić
Umjetnički savjet TTF galerije: Paulina Jazvić, Jasminka Končić, Andrea Pavetić, Helena Schultheis Eldeger

(M.K., 20.04.2015)