predstavljanje

Mapiranje Koprivnice - umjetničko-edukativna intervencija


vrijeme: 14.03.2015.
mjesto: Koprivnica, Zrinski trg

Uz pomoć velike karte postavljene na Zrinskom trgu u Koprivnici učenici Gimnazije 'Fran Galović' će u subotu, 14. ožujka od 10 do 14 sati, voditi svoje sugrađane kroz povijest Koprivnice u Drugom svjetskom ratu. Umjetničko-edukativna intervencija 'Mapiranje Koprivnice' predstavlja višemjesečna istraživanja učenika i mentora koja su provodili u sklopu EU projekta Goethe-Instituta Kroatien 'Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Europi'.

Gimnazija „Fran Galović“ u Koprivnici, partnerska je škola Goethe-Instituta Kroatien u okviru inicijative „Škole: partneri budućnosti“ s kojom je ostvarena suradnja i u sklopu projekta „Dvostruki teret“. Ona je prva je od pet škola koja će predstaviti svoja istraživanja. Projekt „Dvostruki teret“ traje od travnja prošle godine, a u njemu sudjeluje pet škola i desetak institucija iz zemalja regije uključujući Njemačku. Tijekom ožujka i travnja slijede prezentacije u Zaprešiću, Veszprému, Beogradu i Sarajevu. Svaka je od škola surađivala s institucijama, stručnjacima i umjetnicima, a istraživanju teme nacionalsocijalizma i holokausta pristupili su kroz rad u različitim medijima. U Koprivnici su se učenici bavili privremenim bilježenjem sjećanja u javnom prostoru, u Zaprešiću i Veszprému snimaju se dokumentarni filmovi, u Beogradu se priprema kazališna predstava u BITEF-u, a u Sarajevu izložba u Historijskom muzeju.  

Intervenciju „Mapiranje Koprivnice“ na trgu otvoriti će gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak, ravnateljica Goethe-Instituta Kroatien Katrin Ostwald-Richter, ravnatelj gimnazije „Fran Galović“ Vjekoslav Robotić i predsjednica Židovske općine Koprivnica dr. Sanja Švarc-Janjanin. Povodom intervencije i u suradnji s Muzejom grada Koprivnice za javnost će od 10 do 12 sati biti otvorena i zgrada sinagoge, a besplatno stručno vodstvo započinje u 11 sati. Autor koncepta umjetničko-edukativne intervencije je Saša Šimpraga, a za oblikovanje su, uz učenike, bile zadužene dizajnerica Petra Milički i scenografkinja Ana Ogrizović. Učenike su mentorirali profesori povijesti Gimnazije „Fran Galović“ Katarina Horvat, Gordana Trnski i Zoran Pintarić te povjesničarka Dea Marić iz Documente – centra za suočavanje s prošlošću.

Nakon intervencije na Zrinskom trgu planirano je izdavanje publikacije koja će objediniti rad na projektu Mapiranje Koprivnice, čiji su urednici učenici Gimnazije Fran Galović, a projekt završava posjetom spomen-području Jasenovac i zajedničkom ljetnom školom u Novom Vinodolskom za sve učenike uključene u projekt.     

Nositelj projekta: Goethe-Institut Kroatien

Opširnije

 

(D.H.F., 13.03.2015)