Preskočite na glavni sadržaj

Jedanaest izložbi na festivalu Organ Vida

Festival Organ Vida, najveća međunarodna fotografska manifestacija u Hrvatskoj koja će se održati od 6. do 20. rujna u Zagrebu, obuhvatit će jedanaest izložbi uz bogat popratni program, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u Muzeju suvremene umjetnosti. 
vrijeme: 06.09.2017.
mjesto: Zagreb
url: https://organvida.com/hr/

Festival je programski intenzivan, a izložbe prati bogat edukativni, diskurzivni i zabavni program u kojemu će sudjelovati brojni gosti iz zemlje i inozemstva, istaknuto je na konferenciji.

Direktorica festivala Marina Paulenka kazala je kako manifestacija iz koje stoji kreativan tim mladih profesionalaca, nema snažnog oslonca u smislu neke institucije, te je izrazila nadu da će suradnja s MSU-om biti plodna.

Središnje mjesto ima izložba finalista Novi građanin, u kojoj se promišlja ideja "novog građanina", koji je globalniji no ikad prije, kozmopolit, ljudsko biće koje ima svoj narativ.

Finaliste 9. izdanja festivala izabrao je međunarodni žiri u kojemu su nagrađivani fotografi i kustosi inozemne i domaće scene - Cristina de Middel iz Španjolske, Dana Lixenberg iz Nizozemske, Katrin Koenning iz Njemačke, Pieter Hugo iz Južnoafričke Republike, Leila Topić iz Hrvatske i Sean O'Hagan iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Na središnjoj izložbi tako će se predstaviti fianlisti Miia Autio uiz Finske, John Feely iz Australije, Daniel Catro Garcia iz Ujedinjenog Kraljevstva, Nick Hannes iz Belgije, Ingvar Kenne iz Australije, Annalisa Natali Murri iz Italije, Drew Nikonowicziz SAD-a, Sarah Pebst iz Argentine, Alexnadra Polina i Hannes Wiedemann iz Njemačke.

Organ vida prvi put uvodi objedinjeni diskurzivni program pod nazivom "Izvan dokumentarnog" koji nastoji prepoznati uzroke i posljedice nastanka i predstavljanja slike, rečeno je na konferenciji.

Jedna od novosti festivala je Nagrada Marina Viculin, koja dodjeljuje godišnje dodjeljuje kao priznanje za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije, a nosi ime po nedavno preminuloj istaknutoj domaćoj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevi dvori, Marini Viculin

Prijave za nagradu otvorene su do 1. srpnja, a prijaviti se mogu svi punoljetni umjetnici/e i umjetnički kolektivi koji se izražavaju putem medija fotografije i imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. (Hina)