predavanje, tribina

Odijevanje i moda u Zagrebu od 1945. do 1960


vrijeme: 05.12.2014. 19,00
mjesto: Zagreb; Zelena akcija, Frankopanska 1

U petak, 5. prosinca, s početkom u 19 sati, u prostoru Zelene akcije, prof. Ante Tonči Vladislavić, voditelj CIMO / Centra za istraživanje mode i odijevanja, održat će predavanje u sklopu programa Moda i odijevanje - nove teorije i nove prakse, pod nazivom 'Drugarica à la mode – odijevanje i moda u Zagrebu od 1945. do 1960.'

Predavanje prati projekt istraživanja fenomena odijevanja i mode u Zagrebu od 1945. do 1960. godine (prikazano na izložbi  u MSU, 2006. g.). To razdoblje iznimno je zanimljivo jer pokazuje sudar dviju ideologija – socijalističke i građanske, dva svjetonazora – istočnog i zapadnog, dva modna stereotipa – ne-modne 'drugarice' i pomodne  'gospođe s memorijom' (nekadašnje ''milostive'), što će kasnije, utjecajem Diorova New look-a, rezultirati novim hibridnim stereotipom - 'drugarice - gospođe''. Modni će diskurs biti označen prisutnošću ambivalencije propagiranog ideološkog tipa ne-modne drugarice i želje za pomodnošću gospođe.

U tom će se sukobu postupno uspostavljati specifičan pogled na odijevanje i na modu, pa se može reći da je Zagreb primjer brzog pristajanja na modne izazove, usprkos ideološkoj rigidnosti politički krojenog kolektivnog tijela. Iako početno ignorirana i tiha, žudnja preko mode zaposjeda i mijenja  individualno modno tijelo manifestirajući subverzivnu snagu kojom erodira i najrigidniji politički diktat.      
        
Kroz seriju predavanja 'Moda i odijevanje – nove teorije i nove prakse' predstavljaju se projekti CIMO-a koji osim kulturalnog doprinosa, donose pomak od tradicionalnog shvaćanja mode kao sustava moći u ime kulturalne protežnosti prema promatranju odjevnih praksi kao inkluzivne kulturalne i ekonomske potrebe. CIMO je posebno fokusiran na problem održivog dizajna te njeguje i podržava pojedinačne teorijske i kreativne napore koji stoje nasuprot konzumerizmu i fenomenu banalne  pomodnosti.

Predavanja ‘'Moda i odijevanje – nove teorije i nove prakse' održavaju se tijekom studenog i prosinca svakog petka u 19.00 sati u prostoru Zelene akcije, Zagreb.

(M.K., 04.12.2014)