Preskočite na glavni sadržaj

Interfilm i Zagrebdox PRO osigurali potporu Potprograma MEDIA

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA objavio je rezultate drugog roka Poziva u kategoriji razvoja pojedinačnih projekata (EACEA 18/2015) te Poziva u kategoriji stručnog usavršavanja (EACEA 06/2016), na kojima su potpore osigurali zagrebačka produkcijska kuća Interfilm i ZagrebDox PRO.
vrijeme: 17.10.2016.
mjesto: Venice, Italy
url: http://www.labiennale.org/en/cinema/

Produkcijska kuća Interfilm d.o.o. igranim filmom Država! u režiji Vinka Brešana osigurala je poziciju na listi odobrenih projekata koje sufinancira Potprogram MEDIA, i to s iznosom od 50.000 eura. Prema riječima Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA-e), radi se o projektu "koji je nestvarna crna komedija intrigantne i zbunjujuće strukture te s ciničnim smislom za humor s pomoću kojega se ističu neriješeni problemi brutalnoga balkanskog rata. Likovi su namjerno postavljeni na stereotipan način te ih se dovodi u apsurdne situacije u kojima reagiraju neočekivano, dok kontrapunkt između stereotipnih likova i nestvarne radnje rezultira humorističnim situacijama koje zapravo odražavaju redateljev pečat. U pogledu same strukture projekta potrebno je također naglasiti intrigantan scenaristički aspekt koji podrazumijeva „otvaranje“ priče za pričom".
 
ZagrebDox PRO jedini je hrvatski program usavršavanja koji se i ove godine našao u skupini podržanih europskih radionica kontinuiranoga usavršavanja, za koji su osigurana financijska sredstva u iznosu od 24.000 eura. Prema riječima Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu, "radi se o solidnome programu usavršavanja koji naglasak stavlja na regiju i zemlje niskoga produkcijskog kapaciteta te uključuje velik potencijal za razvoj filmske priče. Do izražaja dolazi pristup koji u obzir podjednako uzima i kreativan i poslovan aspekt dokumentarnoga filma. Program usavršavanja dovodi ključne stručnjake kako bi otkrili obećavajuće filmske projekte. Okruženje omogućuje razmjenu informacija i usavršavanje u smislu nadogradnje vještina i znanja te osnaživanja profesionalnoga pristupa u kontekstu ključnoga čimbenika ‒ umrežavanja europskih redatelja i producenata dokumentarnih filmova".
 
Izvor: HAVC