Preskočite na glavni sadržaj

Dalibor Jelavić - Kritička retrospektiva

Izložba Dalibora Jelavića pod nazivom 'Kritička retrospektiva', otvara se u utorak, 26. travnja, u 20 sati u Modernoj galeriji u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do 29. svibnja.
vrijeme: 26.04.2016. 20,00
mjesto: Zagreb; Moderna galerija, Andrije Hebranga 1
url: http://www.moderna-galerija.hr
Moderna galerija u okviru ciklusa Slikarske retrospektive Moderne galerije predstavlja cjelovitu prezentaciju stvaralaštva Dalibora Jelavića (1949), umjetnika ekspresivne geste i moćnog kolorizma čiji opus čini jednu od najupečatljivijih vertikala suvremene hrvatske apstraktne i konkretne umjetnosti.


Izložba je koncipirana kao kritička sinteza koja s više od stotinu ponajboljih umjetnikovih ostvarenja, ulja, enkaustika i crteža nastalih u razdoblju od sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća do danas pokazuje autorove vrhunske domete i pritom rasvjetljava i valorizira značenje njegova prinosa korpusu novije hrvatske umjetnosti. Jedinstvenu modernu i postmodernu slikarsku osobnost u nas odlikuju višeznačnost i svestranost izraza i tehnika, koji po imaginaciji nepredmetnoga i predmetnoga svijeta pripadaju vrhuncima suvremene hrvatske likovne umjetnosti.

Izbor građe, studije o umjetnikovom opusu i kontekstualizaciju umjetnikova stvaralaštva potpisuju akademik Tonko Maroević i viši kustos Moderne galerije Željko Marciuš,  a opsežan katalog bit će publiciran u suradnji s Galerijom Kula iz Splita gdje će izložba biti reprizirana tijekom jeseni 2016. godine.