obavijest

Lionsgate otkupio prava na format hrvatske serije 'Počivali u miru'


vrijeme: 24.02.2014.

Lionsgate, jedan od pet najvećih filmskih i televizijskih studija na svijetu, otkupio je prava na format hrvatske dramske serije 'Počivali u miru', koju je za HRT proizvela nezavisna producentska kuća, i pripremaju američku verziju, priopćeno je s HTV-a.

Mlada televizijska novinarka Lucija Car i umirovljeni zatvorski čuvar Martin Strugar, u interpretaciji Judite Franković i Miodraga Krivokapića, u 12 epizoda prikazanih početkom 2013. istraživali su zaboravljeno zatvorsko groblje, usput otkrivajući prikrivane tajne i ljudske sudbine tranzicijske Hrvatske.

Serija je već u prvom emitiranju prikupila pohvale domaće stručne kritike, zbog scenarija, produkcijske kvalitete i brojnih glumačkih kreacija. Oba redatelja serije, Goran Rukavina i Kristijan Milić nominirani su za nagradu Hrvatskog glumišta, koju je osvojio Milić.

Kao prva dramska serija iz Hrvatske, "Počivali u miru" ušla je 2013. u službenu selekciju jednog od najvećih festivala televizijske dramske produkcije u južnokorejskom Seoulu.

Već tijekom ljeta 2013. američki producenti stupili su u kontakt s međunarodnim distributerom hrvatske serije, švedskom kućom Eccho Rights, pokazujući interes za otkup formata.

Lionsgate je jedna od najvećih produkcijskih i distribucijskih kuća u svijetu čiji su filmski hitovi Sumrak Saga i Igre gladi pobjednici svjetskih box ofisa zadnjih nekoliko godina, a njihove TV serije Momci s Madisona, Trava i Bolničarka Jackie dobro su poznate i hrvatskim gledateljima.

U ovom trenutku Lionsgate samo u Americi prikazuje tridesetak premijernih tv serija na dvadesetak različitih kanala. Samo kroz kino distribuciju u prošloj godini ostvarili su preko dvije milijarde dolara prihoda, a kroz kanale digitalne kućne zabave još milijardu dolara.

Autor formata "Počivali u miru", nastalog prema izvornoj ideji Koraljke Meštrović i Gorana Rukavine, a pod rukom glavnog scenarista Saše Podgorelca, te suradnika Ivora Martinića i Ivana Turkovića Krnjaka, je Dario Vince, ujedno i vlasnik produkcijske kuće Ring produkcija, koja je Lionsgateu prodala prava na američke nastavke serijala.

Inače, serija je odabrana na natječaju HTV-a 2011. godine, a snimana 2012. godine pod paskom tadašnjeg urednika dramskog programa HTV-a Mislava Brumeca, dramaturga serije Drage Kekanovića i urednice serije Maje Gregl.

Dok se Ring produkcija priprema za završne pregovore s HRT-om o snimanju druge sezone "Počivalih u miru", prve epizode američke verzije ne možemo očekivati prije 2015. godine, navodi Dalibor Pirak, iz HTV-ovih Komunikacija. (Hina)

(R.P.B., 24.02.2014)