izložba

Oblik u pokretu / Pokret u obliku: I-gle & Decker+Kutić


vrijeme: 21.02.2014. - 02.03.2014.20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Karas, Praška 4

U petak, 21. veljače, u 20 sati, u Galeriji Karas, otvara se izložba 'Oblik u pokretu / Pokret u obliku'. Riječ je o projektu suradnje Studija I-gle & fotografskog dvojca Decker+Kutić. Izložba ostaje otvorena do 2. ožujka.

Naravno, I-gle i Decker+Kutić nisu samo 'kreativna suradnja na umjetničkom projektu'. Njihova ontogeneza mnogo je duža i prebogata semantičkim slojevima koji vrlo vidljivo, živahno pulsiraju ispod površine još od vremena kad je i Decker radio s dvjema dizajnericama. Fizikalno gledano, to valjda odgovara vremenu kad je svemir još bio singularan. Dakle, prije 'Big banga', koji ih je materijalizirao na način na koji ih danas znamo i zavitlao u orbite koje eksperimentiraju, udaljuju se, ali i konvergiraju. Pa čak se i ponovno neminovno sastaju. Dok gledam ovaj 'minus' u nazivu I-gle i 'plus' u Decker+Kutić, oni postaju postaju poput kozmičkog plesa naboja, za koje i nije bitno jesu li pozitivni ili negativni, nego da među njima vlada privlačnost. To je posve elementarno.

Ti odvojeni svjetovi ovom izložbom opet postaju svojevrsni singularni svemir, zatvaraju krug reinterpretirajući time i svaku točku kružnice. Sve je opet  ovdje, ali na neki novi način, u kojem se iznova prolazi kroz predodžbe, asocijacije i uspomene na zadnjih 15 ili koliko godina. Krug čija je metafora i loop koji gledate, u kojem se pokret paradoksalno nalazi u mjestu, a mjesto je očito u pokretu.

Ovo jest i dekonstrukcija, ali ne odjeće (jer ona je pažljivo porubljena), ili fotografije, nego samih njihovih ideja. Kako će odjeća 'pristajati' i kako će fotografija 'izgledati' najmanje je važno. Uostalom, dok su mi ranije pokazivale odjeću koja će biti izložena, dizajnerice su je same morale nekoliko puta prevrnuti u rukama u potrazi za 'pravom' stranom. Otvori i prorezi, vrpce koje su vezane ili se slobodno kreću, na tijelu i oko njega na slici, nisu ovdje da prate, naglase ili budu kontrast. Nisu tu ni iz banalnog razloga da nam nešto namjerno otkriju ili sakriju. Oni su tu da resetiraju svaku našu ideju o obliku i pokretu, pokrivenom i otkrivenom, statičnom i zaigranom. Pa u krajnjoj liniji i ovu koju sam upravo iznio - kako nisu ovdje da 'nešto namjerno otkriju ili sakriju'. Jer to zapravo ne neki način ipak rade. iz teksta Ivana Salečića.
Kustosica izložbe je Vanja Žanko.

(M.K., 13.02.2014)