Preskočite na glavni sadržaj

Filmski programi u kinu 'Tuškanac' do 4. svibnja

Filmski pedesetogodišnjaci, Chantal Akerman, Alfi Kabiljo, Pametno kino, Filmski klub, Kratki utorak i novi programi očekuju nas u zagrebačkom kinu 'Tuškanac' u razdoblju od 22. ožujka do 4. svibnja 2016.
vrijeme: 22.03.2016.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://www.filmski-programi.hr

Šezdesete godine prošlog stoljeća (sve do intervencije Sovjetskog saveza) zlatno su doba češke kinematografije koja je tada u evropskom vrhu. Program filmski pedesetgodišnjici prikazuje tri češka remek djela snimljena 1966. godine: oskarovski Strogo kontrolirani vlakovi Jiříja Menzela, najveći uspjeh Vere Chytilove Ivančice, te Povratak sina razmetnoga Evalda Schorma, koji je tim filmom izazvao sumnju političke vrhuške i rad mu je zabranjen puna dva desetljeća.

Program se nastavlja izborom zapadnonjemačkih i istočnonjemačkih filmova snimljenih prije pedeset godina. Zapadnonjemačka kinematografija u to je vrijeme već afirmirana na festivalskoj sceni, dok je najveći dio filmova s istočne strane u produkciji DEFA studija bio bunkeriran i zabranjen. Zabrana lova na lisice debitantski rad redatelja Petera Schamonija osvojio je berlinskog Srebrnog medvjeda, Mladi Törless u režiji Volkera Schlöndorffa odnosi nagradu kritike na kanskom festivalu, a Oproštaj od jučer, Alexandra Klugea Srebrnog lava na venecijanskoj Mostri.

Na istoku iste godine slikar i dokumentarist Jürgen Böttcher snima film Rođeni '45, kojega zbog zabrane nije uspio dovršiti, a sačuvana radna kopija prikazana je tek 1990. A i film Karla, redatelj Herrmann Zschoche, ocijenjen je kao nihilistički i neprijateljski te je premijera bila znatno odgođena.

Uz promociju monografije Berković, na velikom tuškanačkom platnu, prikazat će se kultni redateljev film Rondo, snimljen 1966. godine.

Ciklusom od pet filmova, koji uključuje i remek-djelo Jeanne Dielmann, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles, u kino Tuškanac podsjetit ćemo se prošle godine preminule belgijsko francuske redateljice Chantal Akerman.

Osamdeset godina života najsvestranijega hrvatskoga skladatelja Alfi Kabilja obilježit će se izborom filmova iz nacionalne, ali i svjetske kinematografije u kojima Kabiljo potpisuje glazbu.

Subotnja će jutra ispuniti programi za najmlađu tuškanačku publiku, Pametno kino, projekcije animiranih filmova i kreativne radionice. Kratki utorak donosi filmske kopije iz arhiva bolskog Dominikanskog samostana i retrospektivu Sarajevske škole dokumentarnoga filma. Ako ste propustili nagrađivane naslove iz recentne distribucije pogledajte neke od njih u Tuškancu uz povoljniju cijenu ulaznice. Četvrtak – dan za dokumentarni film donijet će na veliko platno dokumentarce Abeceda, Internetski ovisnik i Djeca s planine Napf. A ljubitelji kazališta i Shakespearea na velikom platnu početkom travnja vidjet će kontroverzno, šokantno uprizorenje Tita Andronika Globe teatra, koje se pak preporuča starijima od 18 godina.

Hrvatski filmski ljetopis, najstariji filmološki časopis u zemlji počinje s filmskim večerima na velikom platnu, te ih otvara Godardovim Ludim Pierrotom.

U Filmskom klubu zaljubljenici u film uživat će u ostvarenjima Františeka Vláčila, Ivana Martinca, Víctora Ericea, Sergeja Paradžanova…Nastavljaju se susreti ljubitelja animacije u maloj dvorani u Večerima animacije posvećenima kineskoj i izraelskoj animaciji.

Uza sve to u slijedeća dva mjeseca u kinu 'Tuškanac' održat će se i nekoliko festivala i premijernih projekcija.
 
Ulaznica za redovite programe je 10 kuna, a za članove FP je besplatna.
Ulaznica za Pametno kino, film i radionica 20 kuna.
Distributerski i dokumentarni ciklus 15 kuna, za članove 10.
Kazalište na filmskom platnu 50 kuna, članovi 25 kuna.
Strani su filmovi prevedeni!

Realizacija programa: Hrvatski filmski savez / Filmski programi u suradnji s veleposlanstvima i institutima stranih zemalja u Hrvatskoj, distributerima i producentima RH, Jugoslavenskom kinotekom, Hrvatskom kinotekom