Preskočite na glavni sadržaj

Izložba umjetnina iz privatnih zbirki Središnje Dalmacije u splitskoj Galeriji umjetnina

Izložba 'Umjetnine iz privatnih zbirki Središnje Dalmacije', koja se otvara u petak, u splitskoj Galeriji umjetnina, posjetiteljima će predstaviti 58 umjetničkih djela iz 28 zbirki.
vrijeme: 11.03.2016.
mjesto: Split; Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15
url: http://www.galum.hr
Ovu bi se izložbu, rekao je kustos Radoslav Tomić, moglo nazvati "paralelnom Galerijom umjetnina" jer bi najveći dio izložaka po njegovoj ocjeni mogao biti i dio stalnoga postava. Namjera nije bila predstaviti samo stara ili nova djela, nego i likovno vrijedna djela talijanskih majstora iz starijih razdoblja, kao i djela suvremenih i modernih hrvatskih umjetnika.

Na izložbi će biti predstavljeno ukupno 58 umjetnina iz zbirki 28 vlasnika iz Splita, Trogira, Sinja i Omiša nastalih u periodu od 14. do druge polovice 20. stoljeća. Posjetitelji galerije moći će vidjeti djela umjetnika kao što su, uz ostale, Kosta Angeli Radovani, Ljubo Babić, Vladimir Becić, Vlaho Bukovac, Ivo Dulčić, Dušan Džamonja, Oton Gliha, Ljubo Ivančić, Ignjat Job, Ksenija Kantoci, Miroslav Kraljević, Frane Kršinić, Ferdinand Kulmer, Vasko Lipovac, Bartolomeo Litterini, Antun Masle, Jerolim Miše, Antun Motika, Edo Murtić, Vjekoslav Parać, Đuro Pulitika, Ivan Rendić, Hans Rottenhammer, Miljenko Stančić, Milan Steiner, Marino Tartaglia, Maksimilijan Vanka, Emanuel Vidović, ali i djela nepoznatih mletačkih i nizozemskih slikara te umjetnika iz radionice Santa Croce.

Tomić je najavio da će se slična izložba umjetnina iz privatnih zbirki prirediti i iduće godine, kada bi se predstavila "djela suvremenih umjetnika onih koji propituju stvarnost, koji se referiraju na prošlost i onih koji gledaju prema budućim trendovima".

Ova je izložba, dodao je, sažetak brojnih višegodišnjih obilazaka i važan projekt jer ne predstavlja samo Split nego i male sredine. Tomić je podsjetio da u Hrvatskoj ne postoje kolekcionari koji skupljaju djela starijih povijesnih razdoblja, gotike, renesanse i baroka jer nema sustavnog prikupljanja. "Ima djela u privatnom vlasništvu i ona su naslijeđena, te nisu predmet žudnje sadašnjih kolekcionara", rekao je.
 
Ravnatelj Galerije umjetnina Branko Franceschi rekao je da je posljednjih dvadeset godina u Hrvatskoj, ali i globalno, fenomen privatnog kolekcionarstva stekao izrazitu važnost i da se u svim zemljama bivšeg socijalističkog svijeta shvatilo koja je važnost privatnih kolekcionara.

"Energija i ljubav kojom privatni kolekcionari rade na svojim zbirkama nemjerljiva je. Taj entuzijazam i snaga je ono što po mom mišljenju treba uključiti i ostvariti sinergiju javnog i privatnog baš kao i u ostalim segmentima društva. Jer mi zajedničkim snagama formiramo ono što se zove kulturnim okruženjem. Drugi razlog bilo je pitanje kulturne sredine grada Splita i njegove percepcije na nacionalnom planu i šire. Izložbom smo htjeli pokazati da postoji sloj ljubitelja umjetnosti koji je izvan percepcije javnosti", kazao je Franceschi i dodao da su isto tako htjeli samo privatno kolekcionarstvo staviti pod prizmu pozitivne percepcije.
 
Nastavio je rekavši da se nadaju kako će izložbom potaknuti i nove, mlade, buduće kolekcionare, te da će izložba omogućiti uvid u bogatstvo koje postoji u Splitu, a da ga nismo svjesni. Isto tako vjeruje da će se publika povezati s Galerijom umjetnina i da će zajednički poraditi na što boljem tretmanu vizualne kulture u Splitu i srednjoj Dalmaciji. Izložba će ostati otvorena sve do 3. travnja.
(Hina)