Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Parkour' u Galeriji Forum

U Galeriji Forum, u četvrtak, 12. studnenoga, s početkom u 19 sati, otvara se skupna izložba 'Parkour'. Naziv projekta dolazi od ideje parkoura – urbane performativne prakse, kombinacije pokreta koji je razvijen iz specifičnog 'treninga' kroz urbane prepreke.Kustosica je Branka Benčić.
vrijeme: 12.11.2015. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Forum, Teslina 16
url: http://www.kic.hr
Sudjeluju Ante Babaja, Nemanja Cvijanović, Igor Eškinja, Igor Grubić, Grupa Šestorice Autora, Vlatka Horvat, Luiza Margan, Ferhat Özgür, Neša Paripović

Izložba istražuje različite umjetničke, kulturne i društvene prakse koje na različite načine "koriste", angažiraju i prisvajaju javni prostor. Radi se o pitanjima društvenih i urbanih transfromacija, mogućnostima, prekidima, neuspjesima, nesigurnosti, emancipaciji, a odnose se prema povijesnim praksama konceptualne umjetnosti, performansa, javnog prostora, urbanog okoliša i institucije umjetnosti.

Izložba se razvija kao poligon u okviru kojeg se istražuju poetske i političke mogućnosti, fizičke i konceptualne prepreke, prilagođavajući se mentalnim i emocionalnim preprekama kao i fizičkim barijerama, u interakciji (urbanog) okoliša, izazova korištenja i značenja urbanih prostora, gradskog života i odnosa prema tijelu.


Kritički interes različitih umjetničkih praksi označio je globalnu umjetničku scenu od 1960-ih i 1970-ih g. Radikalne i inovativne umjetničke prakse formirale su oblike alternativnih načina proizvodnje i prezentacije umjetnosti, redefiniranja umjetničkog djela, promjene umjetničkih konvencija, propitivanja sustava i institucije umjetnosti.

Vrijeme društvenih, političkih i kulturnih promjena formiralo je interes za redefiniranje javnih, urbanih akcija - od prosvjeda do umjetničkih intervencija, u aktivnosti kojima su ulice postale kao mjesta manifestacije umjetnosti, označile emancipaciju umjetnosti od institucionalnih okvira i galerijskih prostora u izravnoj konfrontaciji s javnošću, rezultiralo je novim načinima umjetničkog izražavanja: happening, performans, urbane intervencije. Film / video i fotografije imaju novu ulogu u dokumentiranju aktivnosti umjetnika, označavajući pomak u razumijevanju umjetnosti kao estetskog objekta prema analitičkom i kritičkom interesu prema neposrednoj okolini, tijelu, jeziku, strategijama ponavljanja, detournement-a humora, ironije, propitujući institucionalni i društveni kontekst.

Izložba okuplja suvremene umjetnike različitih generacija, različitog (estetskog) backgrounda kao i iz različitog kulturnog i ideološkog konteksta. Predstavlja različite umjetničke pozicije koje usvajaju strategije performance, prosvjeda, javne akcije, ukazujući na urbani kontekst kao društveni i kritički pologon, kao vrstu igrališta, uspostavljajući nove povijesne putanje čineći vidljivim ideje i mogućnosti za kritičke intervencije u urbano tkivo. Branka Benčić