predstava, predstavljanje

Predstava 'Istovremeno drugi' Matije Ferlina gostuje u Belgiji


vrijeme: 10.10.2013. 20,30 h
mjesto: Belgija; Leuven

Nakon uspješnih izvedbi u Marseillesu (Francuska), predstava 'Istovremeno drugi' Matije Ferlina gostuje u četvrtak, 10. listopada, u 20,30 sati, u kazalištu STUK u Leuvenu. U Belgiji su već izvođene predstave Matije Ferlina, a predstava 'Istovremeno drugi' ovom će prigodom biti izvedena prvi put.

Projekt 'Istovremeno drugi' temelji se na istraživačkom sistemu kojeg je Matija Ferlin započeo u projektu 'Nastup', svojoj prvoj koreografiji za više plesača, a nastavio u 'Samicama', svojoj prvoj režiji temeljenoj na tekstualnom predlošku. Razvijajući dalje plesački sistem baziran na kreaciji tijela lišenog prethodnog plesnog znanja te nastavljajući svoj interes za istraživanje odnosa  pokreta i jezika, autor u novoj koreografiji koja nastaje na granici dramskog i plesnog izričaja, želi istražiti narativne mogućnosti apstraktnog pokreta, lišenog deskriptivnih kvaliteta i konotativnih svojstava, u sudaru s vrlo konkretnim dramskih govorom kao nositeljem značenja. Namjera Matije Ferlina je pomaknuti granice ustaljene kreacije i percepcije kazališnog događaja kroz stvaranje tjelesnih ekspresija koje tekst neće podržati na način na koji smo naviknuli u klasičnom kazališnom izričaju. Autorica teksta je Jasna Žmak, scenograf Mauricio Ferlin. U predstavi nastupaju Claudia Fancello, Tomislav Feller, Liz Kinoshita, Roberta Milevoj i Matija Ferlin.

Matija Ferlin diplomirao je na School for New Dance Development (SNDO) u Amsterdamu. Živio je i radio u Berlinu. Nakon povratka u Pulu, posvetio se istraživanju i reartikulaciji raznih koncepata scenskog nastupa i ostalih medija kao što su kratki film, video, izložbe i kostimografija. Predstavio se i izveo svoja djela diljem Europe i Amerike na brojnim festivalima kao što su Impulstanz u Beču, Spider Festival u Lyonu, Mladi Levi i Gibanica u Ljubljani, Ex-Yu festival u New Yorku, Rhubarb Festival u Torontu, Festival suvremenog plesa u Bogoti, Rencontre Choregraphique u Parizu, Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu, Perforacije u Zagrebu i drugdje.   

Njegovo autorsko djelovanje uključuje kazališne predstave: Tepli zdrhi (2001.), Sad Sam Revisited (2004./06.), Drugo za jedno (2007.), Lucky Between the Mountains (2007.), Sad Sam Almost 6 (2009.), The Most Together We’ve Ever Been (u suradnji s Ame Henderson, 2009.), Nastup (2010.), Samice (2012.), Sad Sam Lucky (2012.), Istovremeno drugi (2012.); kratke filmove i video spotove: 4:48 (2003.), Rework at the Freezing Point (2004.), VUK — Vorbild und Kampf (2006.), Iznad oblaka (Nola, 2009.), Automatic Disco (Dogma, 2010.), Alone (The Chweger, 2012.); izložbe: Sad SaM Display (2004.), Lucky is the Lion That the Human Will Eat (2006.), Pozdravite svoje doma! (2007.), Beauty Unrealised (2009.),   

Tijekom proteklih godina surađivao je s brojnim koreografima, redateljima, dramaturzima i vizualnim umjetnicima: Ame Henderson, Sasha Waltz, Maja Delak, Aleksandra Janeva, Luc Dunberry, David Zambrano, Keren Levi, Ivica Buljan, Mateja Koležnik, Goran Ferčec, Jasna Žmak, Paul Mpagi Sepuya, Christophe Chemin, Mauricio Ferlin i drugi.   

Predstava 'Nastup' u koreografiji Matije Ferlina osvojila je tri Nagrade hrvatskog glumišta 2010. godine (za najbolju koreografiju, najbolju plesnu predstavu u cjelini i najbolju žensku plesnu izvedbu). Prema časopisu V-magazine (New York), Ferlin jedan je od najistaknutijih koreografa u 2011. godini. Ferlin je također dobitnik nagrade Teatra.hr za najboljeg redatelja, koreografa u 2012. godini, a početkom 2013. godine Ferlinu je uručena nagrada za najboljeg muškog koreografa u Sloveniji od strane Društva za suvremeni ples Slovenije. Povodom Dana Grada Pule, 5.2.2013. u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula održana je središnja proslava prilikom koje su dodijeljena javna priznanja Grada Pule. Tom je prilikom gradonačelnik Pule Boris Miletić uručio Matiji Ferlinu priznanje za iznimna dostignuća na polju suvremenog plesa i doprinos unapređivanju kulture grada Pule.

(R.P.B., 10.10.2013)