Preskočite na glavni sadržaj

Radionica 'Obnovljiva energija / obnovljiva kultura - Put prema ekološkoj pravednosti'

Međunarodnih interdisciplinarnih radionica o tehnologiji, politici, umjetnosti, energiji i održivosti 'Obnovljiva energija / obnovljiva kultura - Put prema ekološkoj pravednosti' počela je u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu.
vrijeme: 28.05.2015.
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
 Na otvaranju je istaknuto kako je riječ o drugoj po redu iz serije ovih radionica, na kojoj se nastavlja tražiti osnovne odgovore na pitanje klime. Potrebni tehnološki resursi za znatno smanjenje emisije ugljičnog dioksida (CO2) već postoje, no dok se čini da gotovo svi posluju 'održivo' još je uvijek premalo strukturalnih promjena stupilo na snagu, ocijenili su organizatori radionice.

EU se, dodano je, više čini daljom nego bližom bilo kakvoj ujedinjenoj i koordiniranoj viziji u toj problematici koja bi učinkovito dovela do poboljšanja.
Sudionici radionice su upitali i hoće li, imajući na umu nisku cijenu nafte, napokon biti uveden učinkovit porez na ugljik, koji bi ekološku pravednost smjestio u konstitucionalne okvire te jesu li postojeće institucije – lokalne, paneuropske i globalne – opremljene za poticanje potrebnih promjena, ili su trajno nemoćne zbog posebnih interesa i sukoba interesa?

Tijekom dvodnevne radionice izlagači će u MSU govoriti o inicijativama koje proizlaze iz usporene implementacije 'Energiewende', odnosno energetske politike prijelaza iz neodrživoga korištenja fosilnih goriva i nuklearne energije u održive opskrbe energijom pomoću obnovljivih izvora energije u Njemačkoj, o energetskim problemima i razvoju na razini Hrvatske i europskih institucija, o kvaliteti drva kao građevnog materijala te o analiza i procjeni životnoga ciklusa materijala.

Voditelji radionice i govornici među ostalima su politički analitičar za praksu održive energije René Mono, arhitekt Gordan Cmrečki, građevinski inženjer Miljenko Haimann i arhitekt Marina Zajec, Oba dana radionice otvorena su za javnost, koja može sudjelovati u diskusiji.
(Hina)