natječaj

Milena Jesenska - stipendija za novinare u kulturi


prijava: 15.02.2013.

Program potpore Milena Jesenská namijenjen je novinarima u tiskanim i elektroničkim medijima te na radiju, koji žele provesti istraživanje europskih tema po vlastitom izboru. Prijave se primaju do 15. veljače 2013.

Program potpore ustanovili su Institut za humanističke znanosti (Institute for Human Sciences - IWM) i European Cultural Foundation, uz potporu Project Syndicate i Erste Foundation.

Natječaj je otvoren za novinare u kulturi, pri čemu termin kultura obuhvaća široki raspon umjetničkih područja. Dobitnici stipendije provode tri mjeseca na Institutu za humanističke znanosti u Beču. Kandidati dobivaju potporu u iznosu od 7,500 €, osiguran uredski prostor s računalom i putnu stipendiju u iznosu do 1,900 € za istraživački posjet susjednim zemljama.

Uvjet za sudjelovanje jest da kandidati imaju nekoliko godina iskustva kao profesionalni novinari. Njihov rad može uključivati bilo koju temu iz područja kulture, a koja je relevantna na razini Europe, a posebno u kontekstu europske integracije. Program nije namijenjen novinarima početnicima ili studentima.

Milena Jesenská (1896-1944) bila je istaknuta novinarka i posrednica između češke i njemačke kulture u Bohemiji te poznata politička komentatorica. Bila je zatočena u nacističkom koncentracijskom logoru u Ravensbrücku zbog svog političkog angažmana i otpora, gdje je i umrla 1944. Ostala je poznata po svojoj korespondenciji s Franzom Kafkom.

Za sudjelovanje u programu potpore potrebno je popuniti prijavnicu, te zajedno sa sažetim prijedlogom projekta (maksimalno 3 stranice s dvostrukim proredom), životopisom i popisom radova poslati na:
Institut für die Wissenschaften vom Menschen
Spittelauer Lände 3
1090 Wien
Austria

Više

(I.P., 28.01.2013)