izložba

Izložba 'The UK/Croatia Extra/ordinary Design Workshops' u Londonu


vrijeme: 10.01.2013. - 27.01.2013.
mjesto: London; British Council, 10 Spring Gardens, SW1A 2BN
organizator: British Council / Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

U četvrtak, 10. siječnja 2013. godine, u British Councilu u Londonu, otvara se izložba 'The UK/Croatia Extra/ordinary Design Workshops'. Izložba je rezultat britansko-hrvatskog projekta inkluzivnog dizajna, odnosno Helen Hamlyn Centra za dizajn pri Royal College of Art u Londonu, Hrvatskog dizajnerskog društva i Studija dizajna Sveučilišta u Zagrebu, a izložbu će otvoriti ministrica kulture RH dr. sc. Andrea Zlatar Violić, s izvršnim direktorom British Councila, Martinom Davidsonom.

Oslanjajući se na britansku ekspertizu u dizajnu, projekt pod nazivom extra / ordinary design razvio je inkluzivni proces koji uključuje rad s organizacijama i udrugama koje zapošljavaju ili obrazuju društveno marginalizirane grupe. Sve radionice imale su isti cilj: kroz mainstream dizajn i suradnju strateški promijeniti situaciju u kojoj se ove organizacije nalaze i osnažiti njihove kreativne kapacitete u izazovnim ekonomskim vremenima.

Radionice pod vodstvom kreativne voditeljice Julije Cassim, dizajnerice i predavačice pri Royal College of Art održale su se Zagrebu i Osijeku tijekom 2011. i 2012, a uključivale su suradnju dizajnerskih timova iz Britanije s lokalnim organizacijama kao što je ZVONO, kreativni centar za mlade osobe s poteškoćama u razvoju.

Koncept radionica te njihovi rezultati osvojili su nagradu Grand Prix na festivalu dizajna Dan D u svibnju 2011., nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva za najbolji koncept u profesionalnoj kategoriji u rujnu 2012. i nagradu Mreže za razvoj i kreativnost u studenom u kategoriji poticanja i razvoja tolerancije i prihvaćanja različitosti u poslovnom okruženju.
Britanska javnost imat će kroz ovu izložbu priliku vidjeti britansko-hrvatsko partnerstvo u praksi: praksi izgradnje povjerenja među ljudima, organizacijama i zemljama, te razvoja vještina mladih ljudi u izazovnim ekonomskim vremenima. Niz gostovanja i suradnji umjetnika i kulturnih institucija koji će se organizirati do  1. srpnja 2013., dana kada Hrvatska službeno postaje članicom Europske unije, stoga najprimjernijim čini objediniti pod nazivom Welcome Croatia!

Organizatori: British Council i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, uz potporu Helen Hamlyn Centra za dizajn, Royal College of Art, Hrvatskog dizajnerskog društva i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu

Kustosi: Julia Cassim, Helen Hamlyn Centre for Design, Royal College of Art, Mirna Reinprecht, Hrvatsko dizajnersko društvo, Sanja Bencetić, Studij dizajna, Sveučilište u Zagrebu
Dizajn: Gero Grundmann, Studio Bec. Ovu izložbu financira hrvatska MInistarstvo kulture u partnerstvu s British Councilom u Hrvatskoj.

(M.K., 09.01.2013)