Preskočite na glavni sadržaj

Otvoren natječaj za sudjelovanje na Praškom kvadrijenalu 2015.

Ovogodišnja tema kvadrijenala je „Shared space: Music, Weather, Politics“ koje su zamišljene kao moguća inspiracijska polazišta za kustose nacionalnih izložbi, a otvoren je natječaj i za sudjelovanje umjetnika i studenata.
vrijeme: 18.06.2015.
prijava: 31.10.2014.
Praški kvadrijenale  međunarodna je platforma izložbi  kazališne scenografije, kostimografije i arhitekture, a  održava se svake četvrte godine u Pragu, od 1967.  Profilirala se kao relevantna točka presjeka recentnih događanja u scenografiji i drugim disciplinama vezanim za dizajn i arhitekturu u području teatra.  Posljednjih godina obuhvaća i brojne druge aktivnosti kojima povezuje čitav grad, uključujući  mnoge izvedbene programe.

Ovogodišnja tema kvadrijenala je  „Shared space: Music, Weather, Politics“ koje su zamišljene kao moguća inspiracijska polazišta za kustose nacionalnih izložbi. Međunarodni karakter podcrtavaju kustosi - temu vrijeme kurira Simon Banham iz Velike Britanije, kazališni scenograf  i sveučilišni profesor,  politiku Aby Cohen iz Brazila koja je samostalni dizajner scenografije, a glazbu Čeh Jiri Herman, režiser opere u Pragu.
 
Pozvane zemlje predstavit će se u Sekciji regija i zemalja.
Za predstavljanje hrvatske izložbe na Praškom kvadrijenalu sljedeće godine odabrano je 9 umjetnika performansa, redatelja i scenografa čija će se djela, realizirana u razdoblju proteklih šest godina, predstaviti u formi dvominutnih filmova. Okvir u kojem će biti predstavljeni na Kvadrijenalu je autorska scenografska instalacija za sebe, koja također reflektira glavnu temu „Shared Spaces“ uvlačeći gledatelja izložbe u djelomično transparentan prostor koji sam funkcionira kao svojevrsna pozornica.
Autor postava izložbe je Mauricio Ferlin, a kustosi hrvatskog nastupa na Praškom kvadrijenalu 2015. su Nikola Radeljković, Marko Golub i Igor Ružić.
 
Osim Sekcije regija i zemalja do 31. listopada 2014. otvoreni su natječaji za umjetnike i studente za sudjelovanje, na izložbama u sljedećim sekcijama:
 
1. OBJECTS: za umjetnike i studente umjetničkih i kazališnih škola i kazališnih profesionalaca
2. MAKERS: gastro-performativna izložba u centru Praga za kazališne umjetnike, performere, scenografe i  vizualne umjetnike
3. TRIBES: za dizajnere kostima i modne dizanjere, scenografe, plesače i koreografe
4. SPACELAB: za studente umjetničkog i kazališnog usmjerenja

Izložba 13. praškog kvadrijenala održati  će se od 18. do 28. lipnja 2015.
 
Sve dodatne  informacije nalaze se na stranicama organizatora Praškog kvadrijenala 2015.: www.pq.cz/en ili se možete javiti na adresu eva.riebova@pq.cz .