Preskočite na glavni sadržaj

Po tragovima totalitarnog nasljeđa Hrvatske - natječaj

Zaklada Robert Bosch, u suradnji sa Literaturhaus Berlin i Hertom Müller, raspisuju natječaj 'Po tragovima totalitarnog nasljeđa Hrvatske'. Rok za prijave projekata u Hrvatskoj: 30. studeni 2014. godine.
prijava: 30.11.2014
mjesto: Tallin, Estonia
url: http://2012.poff.ee/
U mnogim zemljama Istočne Europe, koje su do kraja osamdesetih godina dvadesetog stoljeća bile pod komunističkom vlašću, dati period je vrlo malo istraživan i javno diskutiran. Ovo često vrijedi i za njemu prethodeće epohe autoritarnih nacionalističkih režima. Stoga, vremenski periodi koji leže u povijesnoj sjeni ili koji su pak obilježeni nepotpunim, netočnim ili tendencioznim nacionalnim povijesnim narativima, obuhvaćaju raspon i do 60 godina. Od 2012. do 2015. godine bit će podržani projekti u Rumunjskoj, Bugarskoj, Srbiji i Hrvatskoj posvećeni spoznaji i predstavljanju diktatura u ovim zemljama.

Bit će dodijeljene dvije do četiri radne stipendije u visini od 6.000 eura do 12.000 eura. Odluku o dodjeli stipendija donijet će žiri u suradnji s kompetentnim stručnjacima iz Hrvatske.

Što sve može biti podržano? Projekti za knjige, filmske dokumentacije ili radijski materijal (u trajanju od najmanje 60 minuta, jednodijelno ili u formi serijala) mogu biti podržani jednom paušalnom stipendijom. Rezultati rada trebaju biti objavljeni u Hrvatskoj na hrvatskom jeziku. Stipendija pokriva troškove života, kao i dodatne troškove za istraživanje, izradu, putovanja i radni materijal.

Prijava treba sadržavati vašu biografiju i bibliografiju, kratak opis radnog projekta i ne više od 20 stranica probnog teksta. Također je poželjno da dostavite od jednog izdavača, jedne radio stanice ili produkcijske kuće izjavu o zainteresiranosti da objave projekt. Kratak prikaz vašeg projekta na njemačkom ili na engleskom jeziku također mora biti priložen uz prijavu. Prijava treba biti dostavljena kako elektroničkim tako i poštanskim putem. Nezavisan žiri će od prispjelih prijava odabrati projekte koji će biti podržani. Krajem siječnja 2014. godine biće priopćena odluka o izabranim projektima. Odluka žirija je konačna.

Prijavu poslati na sljedeću adresu:
Literaturhaus Berlin
Fasanenstraße 23
D-10719 Berlin
literaturhaus@literaturhaus-berlin.de

Za sva pitanja u vezi sa prijavom obratite se Katarini Tojić na: spurensuche_kroatien@web.de