izložba

Izložba Janka Petrovića u salonu Izidor Kršnjavi


vrijeme: 20.11.2012. - 03.12.2012.19,00
mjesto: Zagreb; Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Trg maršala Tita 11

Danas, 20. studenog, u 19 sati, u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, otvara se izložba akademskog kipara Janka Petrovića. Izložba ostaje otvorena do 3. prosinca.

Mladi akademski kipar Janko Petrović nije zaboravio promatrati prirodu. Danas kad se mnogi okreću eklektičkim preuzimanjima inozemnih umjetničkih trendova, Petrović traži ono što su mnogi zanemarili: srž i bitak oblika.(..)

Kipovi Janka Petrovića po njegovu kazivanju stvarani su u kontekstu osjećaja i razmišljanja o aspektima života, preispitivanju postupaka, međuljudskim odnosima, vaganju određenih ambicija u pogledu života i umjetnosti. Bubolike forme sada preimenuje u ljušture koje imaju ulogu čuvara-zaštitnika  kiparevih osjećaja i misli kao rezultata fascinacije temama koje obrađuju. To vodi u razmišljanje o suvremenom funkcioniranju čovjeka u odnosu na prirodni mikro-svijet koji je, po našim krivim uvjerenjima , vjerovatno u inferiornom položaju na nas same.(..)

Čuvari, zaštitnici i izvidnici govore o budnosti i pažljivosti u životnim i umjetničkim promišljanjima, koji su ujedno i svojevrsno traženje i uspješno nalaženje egzistencijalističkog alibija i argumenta za formu upravo takvu kakva jest. Petrović iskazuje zapanjujuću zrelost , otkriva je i u rano stečenoj težnji za izbjegavanjem doslovnosti i deskriptivnosti. Odmah se otisnuo na pučinu uzbudljive avanture traženja i nalaženja svojega viđenja života oblika. Teško je ne primijetiti i vrlo visok stupanj kiparske kreativne inteligencije, razvijenu percepciju i formiranu oblikovnu misao ovoga mladog kipara. Enes Quien, iz predgovora          

Janko Petrović rođen je 1983. u Zagrebu. Maturirao je 2002. na aranžersko-scenografskom odjelu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Kiparstvo je, 2008. godine, diplomirao na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Mire Vuce. Ovo mu je druga samostalna izložba.
Katalog

(M.K., 20.11.2012)