novo izdanje

Damjan Grbac: GIIPUJA


vrijeme: 07.11.2012.

Damjan Grbac snimio je svoj prvi nosač zvuka - GIIPUJA u izdanju Aquarius Recordsa. Na CD-u se nalazi osam skladbi koje na jedinstven način donose fuziju jazza i istraske etno glazbe. Uz D. Grpca na kontrabasu, skladbe na albumu svirali su i istarski muzikolog Dario Marušić (sopele, dvojnice, cindra i vokal), bubnjar Tonči Grabušić (bubnjevi i udaraljke) te njemački saksofonist Klaus Gesing. Album je predstavljen u utorak u Kastvu.
 
Skladbe nastale povezivanjem istarske i primorske etno glazbe s jazzom, autora i aranžera Damjana Grbca, već su prilikom izvođenja u Italiji na tršćanskoj jazz akademiji „Giuseppe Tartini“ izazvale oduševljenje profesora i rezultirale ponudom za snimanje CD-a u njihovoj izdavačkoj kući. Budući da je ovdje riječ o hrvatskoj baštini (a podsjetimo samo da je istarsku ljestvicu UNESCO zaštitio kao nematerijalnu baštinu), za mladog jazzera bilo je logično da taj glazbeni materijal svjetlo dana prvo ugleda u Hrvatskoj.
 
„Takav projekt je vrlo rijedak, mada ima mnogo poklonika u svijetu. Moja namjera je slušateljima dočarati način na koji promišljam tradicionalnu istarsku i primorsku glazbu u spoju i kombinaciji s jazzom. Iznimno sam zadovoljan s rezultatom i interakcijom koju smo ostvarili snimajući materijal. Različitost doživljaja ove glazbe svakog od suradnika rezultirala je velikom slobodom interpretacije i jedinstvenim iskustvom muziciranja. Nadam se da ćemo imati prilike to izvesti i uživo, štoviše svi glazbenici koji su sudjelovali u projektu to priželjkuju. Ovakav projekt mogao bi dostojno predstaviti hrvatsku kulturu na globalnom planu, naročito u trenutku kada se Hrvatska vraća Europskoj obitelji i kulturi gdje joj je i mjesto“.
 
Svojim albumom prvijencem Damjan Grbac dao je iznimno značajan doprinos njegovanju i očuvanju hrvatske glazbene baštine i pokazao kako se hrvatska etno glazba uvijek i iznova može interpretirati i kombinirati s različitim glazbenim stilovima.
 
Projekt su sponzorski podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Kastav, TZ Grada Kastva, Grad Rijeka, Grad Krk, Općina Viškovo, Primorsko-goranska županija, G.I.S. d.o.o., Ustanova Ivan Matetić Ronjgov, Hotel Kukuriku i Agrolaguna.

(www.damjangrbac.com)

(D.H.F., 07.11.2012)