izložba

Otvorena izložba maketa 'Oluja u minijaturi'


vrijeme: 18.10.2012. - 18.11.2012.
mjesto: Zagreb; Tehnički muzej, Savska cesta 18

Izložbu maketa, diorama i vinjeta s popratnim sadržajima na temu Domovinskoga rata 'Oluja u minijaturi', autora Tihomira Bergera, koju su postavili Tehnički muzej i udruga za promicanje povijesti, umjetnosti i tehničke kulture Signum laudis, otvorena je u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Organizatori ističu kako izložbom podsjećaju na najvažnija zbivanja i uspomene nastale u nezaboravno-povijesnoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja u Domovinskom ratu te dodaju kako im je želja da pomoću prigodnih maketa približe djeci i odraslima Domovinski rat i vojno-redarstveni pothvat sagledan s tehničkoga aspekta, uklapajući ga istodobno u povijesni kontekst zbivanja.

Navodi također kako se na taj način pristupa popularizaciji maketarskog hobija kod djece i mladeži te osjećaja za nacionalni identitet.
 
Izložba obuhvaća 35 maketa koje prezentiraju borbena sredstva na kopnu, vodi i zraku. Od maketa na kopnu izloženi su oklopni transporteri, oklopna vozila, improvizirana oklopna vozila i tenkovi. Od maketa u zraku prikazani su razni avioni i helikopteri. Operacije na Jadranu predstavljaju makete raketne topovnjače RT011 Kralj Petar Krešimir IV. i TČ 51 Vukovar. Svaka maketa-izložak napravljena je temeljem autentičnih fotografija te dostupnog arhivskog gradiva.
 
Tijekom izložbe bit će prikazan ciklus dokumentarnih filmova predvođenih sudionicima Domovinskog rata (pilotima, časnicima): 'Rudolf Perešin – Let za pamćenje' Vladimira Brnardića i Srđana Segarića, 'Nebeski vitezovi slavonske ravni' Vinka Šebreka i Vinka Brešana, Dubravka Jelačića-Bužimskog i Ivana Otta, 'Uvučeno-neutralno-konus' Vladimira Brnardića i Ivice Dleska.
 
Održat će se, kako navode organizatori, i dva predavanja praćena projekcijama slikovnog materijala: Uporaba inženjerije i oklopnih sredstava u Domovinskom ratu (s težištem na pripreme za Vojno-redarstvenu operaciju Oluja na Dinari; operacije Zima 94, Skok 1 i Skok 2 s osvrtom na uporabu bespilotnih letjelica i na Zračno-kopnenu bitku. Predavač će biti umirovljeni branitelj i časnik, pripadnik nekadašnje bojne Frankopan i nekadašnji predavač na Hrvatskom vojnom učilištu Dean Čanić i Vladimir Superina.
 
Uz filmove u terminu subotom, za vrijeme trajanja izložbe bit će organizirana maketarska radionica za početnike i za napredne maketare, a 15. studenog u kinodvorani Tehničkog muzeja bit će predstavljena knjiga o improviziranim oklopnim vozilima u Domovinskom ratu Borisa Gregurića i Zlatka Ivkovića.
 
Izložbu prate katalog i prigodni deplijan s najvažnijim informacijama o sadržaju i zbivanjima tijekom izložbe. Izložba traje od 18. listopada do 18. studenog.
(Hina)

(M.K., 19.10.2012)