Preskočite na glavni sadržaj

N. Fabijanić: oblikovanje izložbe 'Ishodišta Vaništa'

Predavanjem 'Ishodišta Vaništa' arhitekte Nenada Fabijanića, održanog 11. lipnja, u karlovačkoj Galeriji 'Vjekoslav Karas', završili su popratni sadržaji i radionice koji su se odvijali od 29. travnja, a izložba se može razgledati do 15. lipnja.
vrijeme: 11.06.2014.
mjesto: Vienna, Austria
url: http://www.openspace-zkp.org
Središnja tema predavanja bila je arhitektonsko i vizualno oblikovanje izložbe, popraćena fotografijama i filmom o prožimanju slika kao središta izložbe i načina na koje su one prezentirane u raznim izložbenim prostorima.

Ozbiljni su bili zahvati u Galeriji 'Vjekoslav Karas' u smislu suhogradnje, da bi se mogao predstaviti širok raspon stvaralaštva kroz vrijeme i tematski, a i sam je postav autorski rad.

Fabijanić kaže da je intervencija u prostor bila potrebna radi ambijentalnih razloga, te da je ta karlovačka izložba po ukupnom postavu jednako vrijedna kao i nedavne izložbe u Galeriji Forum, u Muzeju suvremene umjetnosti i u Strossmayerovoj galerija starih majstora u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

'Minimalizam arhitektonskih rješenja i nenametljive intervencije u izlaganju slika proizlaze iz poštovanja autora, a to je moto mog rada. Jako rado pristajem stati u sjenu ljudi poput Josipa Vanište, ali se nadam da i sam odatle lagano autorski svijetlim. Ne pada mi na pamet nametati se autoru, već nastojim da se nadopunjavamo. A znam da to nadopunjavanje izvire iz obostranog poštovanja i uvažavanja', zaključio je Fabijanić.
 
Izložba obuhvaća slike od Haupfeldove tiskare iz 1940. godine, do posljednjeg rada iz ove godine, kolaža 'In memoriam' u povodu sto godina od početka 1. Svjetskog rata, odnosno u sjećanje na djeda Josipa Vaništu, bačenog 1916. godine s austrijske krstarice u more kod Krfa, te ujaka Hinka, ranjenog u Galiciji.

U ime karlovačkogA Gradskog muzeja kao organizatora izložbe 'Ishodišta Vaništa', u rodnom gradu Josipa Vanište, kustosica Antonija Škrtić izrazila je večeras uvjerenost da su mnogobrojne pojedinačne i grupne izložbe, te senzacionalna posjeta na otvorenju izložbe u travnju, dokaz da postoje razlozi da se izložba slična ovoj ponovi u neko skorije vrijeme, jer same slike, kao sjećanja Vanište na ovaj grad na rijekama i na njegove ljude, pokazuju da je Vaništi Karlovac više od pukog grada rođenja, ujedno i grad duhovnih spona i ishodišta, iako ga je još kao mladić napustio.

'Ujedno je i Vaništa jedno od uporišta kulturne baštine i identiteta Karlovca', rekla je Škrtić.
(Hina)