izložba

Utorkom u galeriji / Fast Forward: Đani Martinić


vrijeme: 16.10.2012. 20,00
mjesto: Split; Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15

U utorak, 16. listopada, u 20 sati, u splitskoj Galeriji umjetnina, u nastavku programa Utorkom u Galeriji / Fast Forward, predstavlja se mladi kipar Đani Martinić sa radom 'Spodobanko'.

Mladi kipar Đani Martinić nedavno je diplomirao kiparstvo pod mentorstvom akademskog kipara Nikole Džaje. Skulptura pod nazivom Spodobanko, dio je njegovog diplomskog rada po nazivom Svijet 3.  Svojim kustoskim i kritičkim radom izložbu će popratiti studentica četvrte godine povijesti umjetnosti  Lana Brajković.

Na aktu, izrađenom od acrystala u prirodnoj veličini, pažnju nam prije svega privlače lice figure i izobličene ruke. Nasuprot ostatka skulpture, koja je potpuno bijela, na lice je nanesena boja. Plava boja označava oči, dok je širokim crvenim lukom naznačen zastrašujući osmijeh. Noge su anatomski realne, iako u određenom grču, što cijeloj skulpturi daje osjećaj nestabilnosti i nesigurnosti. Prema gore, skulptura je sve više deformirana, a glava je vrhunac te izobličenosti i predstavlja svojevrsni groteskni prikaz ljudskog lica.

Skulpturom Spodobanko umjetnik postavlja pitanje koliko je ljudskog u čovjeku uopće ostalo. Uništavaju li nas isprazne želje za materijalnim bogatstvom? Udaljuju li nas naši vlastiti 'izumi' od onoga ljudskog u nama i u drugima?

Program su koncipirali muzejski savjetnik Božo Majstorović i akademski slikar Vedran Perkov, a realizira se u suradnji Galerije umjetnina, Kolosijeka H6 (vannastavni program Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu) i Umjetničke akademije u Splitu. Radi se o nizu jednodnevnih izložaba na kojima svoje radove predstavljaju mladi umjetnici i umjetnice, mahom studenti završnih godina studija na UMAS-u. Kustoske poslove i pomoć pri koncipiranju i realizaciji izložbenog nastupa preuzimaju studenti Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu.

(M.K., 15.10.2012)