Preskočite na glavni sadržaj

'Nagrada Vladimir Nazor' za 2013. godinu

Odbor 'Nagrade Vladimir Nazor' pod predsjedanjem akademika Milivoja Solara na sjednici održanoj 26. svibnja 2014. godine donio je odluke o dobitnicima 'Nagrade Vladimir Nazor' za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2013. godinu na području književnosti, glazbe,  filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.
vrijeme: 27.05.2014.
mjesto: Zagreb
url: http://www.min-kulture.hr

Književnost:
Nagrada za životno djelo – Tonko Maroević
Godišnja nagrada - Milko Valent za roman 'Umjetne suze'
 
Glazba:

Nagrada za životno djelo – Pavica Gvozdić
Godišnja nagrada - Olja Jelaska za praizvedbe četiriju novih skladbi (suita 'Meštrovićev san', skladba 'Lahor blagi' za sopran, klarinet i klavir, 'Miris cedra libanonskog' za klarinet i klavir, 'Cvijet šaronski', tri pjesme za sopran, klarinet i klavir)
 
Filmska umjetnost:
Nagrada za životno djelo - Nedeljko Dragić
Godišnja nagrada - Velibor Jelčić za režiju filma 'Obrana i zaštita'
 
Likovne i primijenjene umjetnosti:

Nagrada za životno djelo - Mladen Stilinović
Godišnja nagrada - Damir Sokić za retrospektivnu izložbu 'Slijepe ulice'
 
Kazališna umjetnost:
Nagrada za životno djelo – Božidar Boban
Godišnja nagrada - Balet HNK u Zagrebu za predstave u 2013. godini
 
Arhitektura i urbanizam:
Nagrada za životno djelo - Radovan Delalle
Godišnja nagrada - Ivana Žalac, Margita Grubiša, Damir Gamulin, Marin Jelčić, Zvonimir Kralj i Igor Presečan za Gradsku knjižnicu Labin
 
„Nagradu Vladimir Nazor“ dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Republici Hrvatskoj.

Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo.

Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i grupi umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Nagradu dodjeljuje Odbor „Nagrade Vladimir Nazor“ na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministra kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika.
 
Nagrade će dobitnicima biti uručene 18. lipnja 2014. godine u 20 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu.