nagrada, obavijest

Muzej grada Iloka nominiran za europski muzej godine


mjesto: Ilok
organizator: Muzej grada Iloka

Muzej grada Iloka nominiran je za nagradu EMYA 2013 (European Museum of the Year Award) – Nagradu za europski muzej 2013. godine, koja će biti dodijeljena muzeju koji je postigao poseban doprinos u radu s publikom, novu muzejsku interpretaciju i prezentaciju te inovativan pristup u radu s publikom i suradnju s zajednicom, objavljeno je na mrežnoj stranici Muzeja.

Nominacija u konkurenciji više od 40 kandidata iz više od 20 zemalja prijavljenih za dodjelu ove ugledne nagrade koja osigurava predstavljanje 2013. godine u Belgiji, veliko je priznanje muzejskoj struci u Hrvatskoj i Muzeju grada Iloka, navodi se na stranicama Muzeja.
 
Radi bodovanja traženih kriterija muzej su obišli predsjednik sudaca pri Europskom muzejskom forumu (EMF) Wim De Vos iz Belgije, predsjednica EMF-a i ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan te EMF nacionalna koorespodentica za Hrvatsku Zvjezdana Antoš.
 
Europski muzejski forum djeluje pod pokroviteljstvom Vijeća Europe sa sjedištem u Strasbourgu, a javnosti je najpoznatiji po tome što svake godine organizira izbore za nagradu EMYA – kojom međunarodni panel sudaca EMF-a bira najbolji muzej među prijavljenim novim muzejskim projektima.
 
Natječu se mali i veliki muzeji, a okosnica procjene kvalitete jest javna uloga muzeja i njegov odnos prema posjetiteljima u svim aspektima rada i oblikovanja prostora. Uz glavnu nagradu EMYA za najcjelovitije postignuće, dodjeljuje se i nagrada Vijeća Europe koju uručuje ova organizacija za promicanje svojih ključnih vrijednosti, zatim nagrada "Kenneth Hudson" koju dodjeljuje Upravni odbor EMF-a za inovativna i smjela ili pak kontroverzna postignuća u struci, dok se "Silleto" nagrada dodjeljuje projektima koji najbolje uključuju lokalnu zajednicu i volontere. Dodjeljuje se i nekoliko posebnih priznanja za specifična postignuća.
 
Muzej grada Iloka osnovan je 1952. godine u kuriji Brnjaković, a od 1969. godine djeluje u dvorcu Odescalchi. Tijekom Domovinskog rata muzej je djelovao u progonstvu. Nakon Domovinskog rata i povratka u Ilok, muzejska je građa preseljena u prvotnu zgradu Muzeja, baroknu kuriju Brnjaković do završetka građevinskih radova na obnovi dvorca Odescalchi i svečanog otvorenja novoga stalnoga postava u veljači 2010. godine. Obnova dvorca i Muzeja bili su dio projekta Vlade RH i Razvojne banke Vijeća Europe "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol".
 
Uz novi stalni muzejski postav Muzeja grada Iloka, koji obuhvaća dva kata dvorca Odeschalchi i suvremenim muzeološkim metodama i sredstvima rekonstruira stoljeća povijesti i kulture i segmente istaknutih kulturnih i socijalnih miljea Grada Iloka, u Muzeju grada Iloka danas djeluju arheološki, kulturno-povjesni, etnografski i galerijski odjel, muzejska knjižnica te odjel dokumentacije.
(Hina)

(M.K., 28.09.2012)