predstavljanje

Ištvančićevo 'Recikliranje' na festivalu u Turskoj


vrijeme: 17.09.2012. - 23.09.2012.
mjesto: Turska; Adana

Kratki igrani film 'Recikliranje' redatelja Branka Ištvančića iz omnibusa 'Zagrebačke priče' uvršten je u selekciju 19. Golden Boll Film Festivala koji će se održati od 17. do 23. rujna u turskom gradu Adana. Film je uvršten u selekciju natjecateljskog programa kratkih filmova pod nazivom Mediterranean Short Film Competition.

Ovo natjecanje ima za cilj okupiti filmaše kratkih filmova iz mediteranske regije, a ove godine je zaprimljeno ukupno 467 prijava u kategoriji igranog, eksperimentalnog, dokumentarnog i animiranog filma iz Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, Malte, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Grčke, Sirije, Libanona, Izraela, Jordana , Palestine, Egipta, Libije, Tunisa, Alžira, Maroka i Turske. Od tih prijava u uži izbor za konkurenciju izabrana su 64 filma od kojih 36 u kategoriji igranog, 13 u kategoriji eksperimentalnog, 6 u kategoriji dokumentarnog i 9 u kategoriji animiranog filma. Filmove će ocjenjivati žiri u sastavu: Anaelle Bourguignon s Međunarodnog filmskog festivala iz Marseillea, David Maria Putorti, talijanski redatelj i producent, Priit Tender, redatelj animiranih filmova iz Estonije, Paola Starakis iz grčkog Filmskog centra Short Film Division i Devin Özgür Çınar, turski glumac. Najboljim filmovima koji će biti odabrani od strane žirija bit će dodijeljene novčane nagrade.
 
'Recikliranje' je priča o romskoj obitelji s ruba Zagreba (otac Šaban, majka Šerifa, sin Ivan i još troje djece), koja u rano jutro odlazi na gradski deponij sakupljati robu. Pronađu gotovo nove košulju, odijelo i kravatu. Odjenu najstarijeg sina Safeta i svi skupa, zajedno sa susjedima, otiđu do najsuvremenijeg pogona za recikliranje. Safetu je prvi radni dan. Ideja priče je kroz recikliranje pokazati ciklus promjena koje zahvaća suvremeno društvo i jednu europsku metropolu. Romska obitelj skuplja, (reciklira), odjeću koja je ionako trebala završiti u tvornici za reciklažu, da bi uredila sina za posao u toj istoj tvornici.
 
Pored glavnih glumaca Slavena Knezovića, Ane Maras i Asima Ugljena, zapažene uloge su ostvarili i Romi naturščici, a značajnu pomoć filmu i prilagodbu dijaloga na romski jezik pružio je Kasum Cana. Scenarist filma je Edi Mužina, direktorica fotografije Bojana Burnać, montažer Veljko Segarić, a autor glazbe je Semir Sammy Hasić.
 
Film je bio prikazan na više svjetskih festivala, a u okviru omnibusa 'Zagrebačke priče' bio je i u kino distribuciji diljem Hrvatske.

(R.P.B., 06.09.2012)