Preskočite na glavni sadržaj

Legendfest 2014 – poziv

Objavljen je poziv za sudjelovanje 1. Legendfestu u Zagrebačkoj (31. svibnja i 1. lipnja 2014. u starom gradu Lukavcu) te 9. Legendfestu u Istarskoj županiji (1., 2. i 3. kolovoza 2014. u mjestu Pićan). Pozivaju se umjetnici iz bilo kojeg područja umjetnosti da prijave svoje projekte najkasnije do 20. travnja 2014.
prijava: 20.04.2014
mjesto: New York, USA
url: http://www.m55art.org/
Festival Legendfest događa se u Istri, u Pićnu već 8 godina za redom, kao jedan spoj multimedijalne i interaktivne umjetnosti prostora, vremena i stila. Od ove godine kreće i novi festival identičnog profila ali na području Zagrebačke županije, u starom gradu Lukavcu pored Velike Gorice. Oba festivala organizirat će zagrebačka udruga Val kulture u suradnji sa Muzejom Turopolja te u suradnji sa Općinom Pićan uz potporu Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije, Istarske županije, Hrvatske turističke zajednice i drugih pokrovitelja i sponzora. Festivali nisu natjecateljskog karaktera.

Za trajanja festivala, Stari Grad Lukavec i Grad Pićan biti će obučeni u stare narodne nošnje i tkanine. Gradovima se širi miris i okus dobrog vina, lokalnih specijaliteta, iskaču vizuali narodnog pisma, glagoljice, mistike, priča, legendi, alkemije, te se čuju zvuci turopoljske i istarske melodije. Ovim starim gradovima hodaju tako : divovi, patuljci, štrige, krsnici, vještice, čarobnjaci, gusari, vile, mlečani, turci, vojnici, plemići, carevi, biskupi, zmajevi....

Prostori grada Lukavca i Pićna, prazne kuće, livade i trgovi ispunjeni su raznolikim sadržajima, kao npr. pjesnicima koji recitiraju, pripovjedačima, malim narodnim skečevima i predstavama, glazbenim i plesnim točkama itd.

Veći ili glavniji projekti/predstave (tematike lokalnih legendi, priča, mitova) odvijaju se na glavnim pozornicama. Cilj i svrha oba festivala je popunjavanje kulturno umjetničke ponude Općine Velika Gorica, Općine Pićan, Zagrebačke i Istarske županije te Hrvatske.

Legendfest se u proteklih 8 godina pokazao posebno interesantnim djeci posjetiteljima koja su se mogla uvijek uključiti u radionice i tako sudjelovati u izvođenju predstava, crtanja ili izraziti vlastitu kreativnost, kroz pripreme sa stručnim voditeljima. Ove se radionice odvijaju cijeli dan i potpuno su besplatne.

Prijave se šalju na adresu:
Kulturni centar Kalvarija
Kalvarija 8
51000 Rijeka
S napomenom: 'za 9. Legendfest u Istarskoj županiji', 'za 1. Legendfest u Zagrebačkoj županiji'

Središnja tema ovogodišnjeg 9. Legendfest-a u Istri su divovi i patuljci i sve priče, legende, mitovi o njima, prvenstveno vezani uz Istru, imaju prednost pri odabiru, ali prihvaćaju se i teme koje mogu sadržavati projekti kao npr.:
- gusari – kapetan Morgan;
- Kelti, Druidi, čarobnjaštva, vile, vilenjaci, krsnici, štrige, štriguni;
- Zmajevi, patuljci, alkemičari, More;
- legende i mitovi iz drugih krajeva Hrvatske i svijeta;
- narodna astrologija, magija, mistika, medicina.

Središnja tema ovogodišnjeg 1. Legendfest-a Zagrebačke županije su moguti i sve priče, legende, mitovi o njima, prvenstveno vezani uz Turopolje, imaju prednost pri odabiru, ali prihvaćaju se i teme koje mogu sadržavati projekti kao npr.:
- vještice, čarobnjaci, mistična bića, duhovi;
- alkemičari, plemići, vojskovođe;
- legende i mitovi Turopolja, zagrebačke županije;
- Grička vještica;
- kravata.

Sve prijave povezane sa legendama, mitovima i narodnim pričama Istre imaju prednost, no nisu isključene i one iz drugih krajeva. I ove godine festivali Legendfest traže zemlje-partnere, tako da se primaju prijave i iz okolnih zemalja: Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke, Srbije, BiH, s tim da bi ti projekti trebali sadržavati svoje autohtone legende, mitove, narodne priče. Na festival se može prijaviti više projekata.

Prijaviti se može i na slijedeći broj telefona i mobitela:
+38551375866
+385912538991
Ili na Email adresu: ri.teatar@ri.t-com.hr  
a najkasnije do 15. svibnja 2014. odlučiti će se o prihvaćenim projektima, koje će se moći vidjeti na ovogodišnjem Legendfestu Zagrebačke županije, a do 15. lipnja 2014. odlučiti će se o prihvaćenim projektima, koje će se moći vidjeti na ovogodišnjem Legendfestu Istarske županije.