Preskočite na glavni sadržaj

Bersijada u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu

U nedjelju, 16. ožujka, na matineji u 11 sati, u Hrvatski glazbeni zavod u Zagrebu stiže zadarski projekt Bersijada. Prvi je to glazbeni projekt HNK Zadar premijerno izveden u svibnju 2013., a koji će se ovom prigodom reprizirati.
vrijeme: 16.03.2014. 11 h
mjesto: Zagreb; Hrvatski glazbeni zavod, Gundulićeva 6a
url: http://www.hnk-zadar.hr

Bersijada je osmišljena kao dugoročni projekt posvećen skladatelju Blagoju Bersi koji je svoju mladost proveo u Zadru, gradu koji ga je uvelike oblikovao.

Nakon što je Hrvatski glazbeni zavod 2008. pokrenuo višegodišnji istraživački projekt Sabrana djela Blagoja Berse u suradnji s Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu te u 2010., 2011. i 2012. izdao klavirska, komorna, zborska, orkestralna djela, dnevnik, uspomene i korespodenciju, ideja da se Bersino stvaralaštvo promovira kroz izvedbu na svim razinama  (učenici, nastavnici, profesionalni glazbenici i sastavi), organizatorima ciklusa Bersa, Hrvatskom narodnom kazalištu, nametnula se kao prirodan slijed događaja.

Tako će klavirska djela Blagoja Berse iz izdanja HGZ - a  svirati učenici (Luka Petričić, Kristina Kanjer i Katarina Surać) i nastavnici (Blanka Aždajić i Mirjam Škerblin) Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar te gost, izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Srđan Čaldarović.

Bersijada osim promocije glazbenih djela u svoj fokus stavlja i dnevničke zapise i uspomene Blagoja Berse koje interpretira zadarski glumac Vinko Radovčić.

Publika na taj način pobliže upoznaje skladatelja i duh vremena u kojem je živio, a što doprinosi cjelovitijem doživljaju njegovog stvaralaštva uopće.

Vinko Radovčić čitat će Bersine zapise vezane uz Prvi svjetski rat i njegovu čežnju prema Dalmaciji i Zadru.