predstavljanje, najave

Kuća kreativnog pisanja u Splitu


vrijeme: 26.07.2012.
mjesto: Split

Koordinacija splitskih udruga za promicanje književnosti Pričigin, Bookvica i KURS te Hrvatsko društvo pisaca najavljuju projekt Kuća kreativnog pisanja, koji će pokrenuti početkom listopada ove godine.
 
Cilj projekta je ponuditi kvalitetan program kreativnog pisanja u malim skupinama (maksimalno 8-10 polaznika). U realizaciju ovoga programa uključit će se profesionalni pisci i sveučilišni profesori, koji bi u kontekstu aktualne teme – priznavanja polja „književnost“ odnosno grane „spisatelj“ unutar nacionalne akademske zajednice – mladima ponudili kvalitetno polazište za eventualno profesionalno bavljenje pisanjem, a svima ostalima mogućnost da uobliče i usavrše svoju želju i potrebu za pisanjem.
 
Prvi u nizu tečajeva u Kući kreativnog pisanja zajedničkim će snagama voditi troje višestruko nagrađivanih hrvatskih književnika: sveučilišni profesor i dugogodišnji omiljeni voditelj radionica kreativnog pisanja u zagrebačkom Centru za kreativno pisanje Marinko Koščec; kolumnist i Pričiginaš Renato Baretić; te kratkopričačica i pedagoginja Tanja Mravak.

Koščec će upoznati polaznike s teorijskim osnovama osmišljavanja ideje, kompozicije, pripovjednih strategija i ciljeva, artikulacije autorskog glasa, elaboracije likova i njihovih odnosa te razrade prizora; dok će im Baretić i Mravak pružiti potporu u radu na konkretnim tekstovima, dajući dragocjene savjete iz vlastitog spisateljskog iskustva.
 
Tečaj će uključivati 40 sati u ukupnom trajanju od 4 mjeseca. Održavat će se svaka dva tjedna, petkom i subotom. Osim 32 sata redovitog programa, polaznici će se tijekom 8 bonus sati imati priliku družiti i s drugim poznatim autoricama i autorima iz Splita, a u goste će im dolaziti i inozemni književnici na rezidencijalnom boravku u Splitu.
 
Osim objavljivanja svih radova u zborniku, kao jedinstvene nagrade za najuspješnije polaznike Kuće kreativnog pisanja organizatori najavljuju:
- nastup na Festivalu pričanja priča „Pričigin“
- nastup na književnoj večeri „Bookvica“
- tjedan dana rezidencijalnog boravka u jednoj od kući pisaca u regiji.
 
Kuća kreativnog pisanja pokrenut će i druge, specijalizirane tečajeve: drame, scenarija, poezije, kritike, kreativnog čitanja i dr. I njih će voditi priznata imena hrvatske književne scene.
 
Kuća kreativnog pisanja otvorit će ove jeseni svoja vrata svim zainteresiranima, starijima od 15 godina.

Detaljne informacije o mjestu održavanja, terminima i cijeni objavit će se krajem kolovoza putem sredstava javnog priopćavanja, kada će se aktivirati i Facebook profil te moći saznati pojedinosti putem e-maila i telefona.

 

(D.H.F., 26.07.2012)