izložba

Mala retrospektiva Ivana Fanuka u Omišlju


vrijeme: 21.07.2012. - 10.08.2012.21,00
mjesto: Omišalj; Galeriji Vijećnica
organizator: Centar za kulturu Općine Omišalj

U subotu, 21. srpnja, u 21 sat, u Galeriji Vijećnica u Omišlju, otvara se In memoriam izložba 'Moj Omišalj', (mala retrospektiva) hrvatskog slikara i rođenog Krčana, Ivana Fanuka (1933. – 2011.). Izložba ostaje otvorena do 10. kolovoza.

Autorice izložbe su Mirjana Šigir i Višnja Slavica Gabout, povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke, koje su i autorice predgovora/eseja u katalogu izložbe. Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, koja će izložbu i otvoriti.

'U životu Ivana Fanuka sve se vrtjelo oko Omišlja i otoka Krka. Mada je pola godine boravio u Zagrebu, gradu svoga studija, zasnivanja obitelji i profesionalnih obaveza, a slikao u miru svoga atelijera u Vrbovcu, iz Omišlja i s otoka Krka on zapravo nikada nije otišao. Svoje je korijene posvuda sa sobom nosio, pomno ih njegovao i na njima se okrepljujuće slikarski nadahnjivao. Priklonivši se nakon studija tzv. slikarstvu kontinuiteta, u čijem je krilu kao slikar stasao (presudan utjecaj učitelja Marina Tartaglie), Ivan Fanuko istančanim je senzibilitetom uvijek iznova nastojao interpretirati svoj intiman, poetično lirski doživljaj svjetla, boja, prostora i mirisa otočkoga podneblja iz kojega je potekao i kojega je toliko volio, a u čijoj je ljepoti prepoznavao iskru božanskoga, kako je govorio.

Stoga se izbor motiva sam od sebe nametao: usamljena kamena kuća sa suhozidom i samotnom bijelom cestom što pored nje vijuga u daljinu, osunčana glavna ulica, kuća ili zakutak Omišlja, njegove panorame, brodice na vezu u zrcalu mora, boca likera i pletenka vina s pepeljarom, voćem i čašom na stolu, tanjur s knezovima, arbunima ili srdelama koje je sam ulovio.. cijeli jedan mali, naizgled obični svijet viđen njegovim očima. Iz teksta Mirjane Šigir


Bio je on po tim motivima prepoznatljiv, ali su ga oni i likovno definirali, smještajući to stvaralaštvo u područje intimističkoga, ali istodobno i koloristički ekspresionističkoga slikarstva, te na trasu bogate tradicije našeg zavičajnog pejzažnog slikarstva. A ono je u ovoga umjetnika, prema mijenama njegovih emocija, nekad bilo pjevno, zvonko i razdragano, a nekad sjetno, kontemplativno, metafizičko – čak mistično.

Odražavajući promjene raspoloženja, ali i pokazujući pronicljivost likovnoga promatranja. Jer ovaj je umjetnik znalački u prirodi i u ambijentu uočavao nijanse boje i količine svjetla, već prema dobu dana, ili godišnjem dobu, pa onda to virtuozno pretakao na svoja platna. Stvarajući ozračja koja su uvijek bila gotovo opipljiva: jednom je sve bilo utopljeno u magičan, gotovo mističan suton, pri čemu je dojam balansirao na tankoj niti realnoga i irealnoga, dok je drugi put sve bilo okupano suncem i svjetlošću Mediterana, oslikano otvorenom, žarkom bojom i temperamentnom gestom.Višnja Slavica Gabout:

Ivan Fanuko (Krk 1933.- Zagreb 2011.), akademski slikar rođen na Krku, ponajprije je znan kao zavičajni slikar krčkih krajolika i veduta. Rođen u gradu Krku, u 13. je godini, zbog bolesti, izgubio sluh, pa je školovanje nastavio privatno i maturirao 1949. Godine 1954. završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a potom 1959. i zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, u klasi prof. Marina Tartaglie, koji je presudno utjecao na njegovo slikarstvo. Od završetka Akademije Fanuko je djelovao kao profesionalni umjetnik, živeći jedan dio godine u Zagrebu i stvarajući u svom atelijeru u Vrbovcu, a drugi dio godine na Krku, u Omišlju, pa su tamo nastajale njegove znane vedute, krajolici i mrtve prirode.

Bavio se aktivno i fotografijom, grafičkim dizajnom, ilustracijom i opremom knjiga (izdanja Školske knjige), stripom (Mali koncil) i restauracijom umjetnina (freske u Gradskom podrumu u Zagrebu, oltari crkve Sv.Vida u Vrbovcu, freske na otočiću Košljunu), te pantomimom, pisanjem pjesama, kao i pisanjem tekstova i režijom kazališnih komada (u svojstvu poduzetnoga aktivista Saveza osoba oštećena sluha, te suosnivača i voditelja Amaterskog kazališta Trupe zagrebačkih pantomimičara i Studija za pantomimu).Bio je član HDLU-a i LIKUM-a.

(M.K., 19.07.2012)