Preskočite na glavni sadržaj

Edita Schubert: Horizonti

U galeriji Waldinger u Osijeku, danas, 21. studenog, u 20 sati, otvara se izložba Edite Schubert pod nazivom 'Horizonti', koja ostaje otvorena do 1. prosinca.
vrijeme: 21.11.2013. 20,00
mjesto: Osijek; Galerija Waldinger, Fakultetska 7
Početkom srpnja 2000. Edita Schubert postavlja u zagrebačkoj Galeriji Križić-Roban svoj posljednji rad koji naziva Horizonti. Opisat ću Horizonte bez nakane da ih protumačim.
Na tankim prozirnim, gotovo nevidljivim nitima, u prostoru galerije, u razini očiju publike, visi sedam krugova - obruča obloženih s vanjske i unutarnje strane crno-bijelim, plastificiranim fotokopijama fotografija. Zbog prozirnosti niti koje ih nose, doimaju se kao da lebde.

Kontinuirani niz fotografija koji kruži unutrašnjošću i vanjštinom krugova, u/na svakome od njih reprezentira horizont jednoga mjesta. Horizont kao vidokrug: doslovce pogled u krug. Je li nakana autorice bila okružiti mjesto pogledom? Ukoliko jest, gdje je, i koje je to mjesto? Jednim je krugom predočen (doslovce pred oči postavljen) horizont otoka Vira, u/na drugom je grad Lucca, trećem Zagreb, četvrtom Pariz, petom Venecija, šestom Mainz, sedmom etruščanska, pa potom romanička ...Tuscania. Je li horizontima reprezentirano mjesto, sjećanje, vrtnja, ili nešto četvrto? Možda vrijeme: pojam podjednako apstraktan, a ujedno konkretan, kao i vidokrug.


Da bi se sagledao 'unutrašnji' horizont, potrebno je stupiti pod obruč. Da bi horizont u radu Edite Schubert doista postao vidokrug, da bi pogled mogao kružiti u potrazi za 'panoramom' potrebna je vrtnja tijela oko vlastite osi. Da bi se vidio 'vanjski' horizont, potrebno je kružiti oko obruča.

Gledati predmet - piše Merleau-Ponty - znači u nj utonuti, a predmeti tvore sustav gdje se ne može pokazati jedan a da pri tome ne sakrije druge. Točnije, unutarnji horizont nekog objekta (koji osigurava identitet tijekom ispitivanja i koji je korelativ moći koju pogled zadržava nad predmetima) ne može postati objekt a da okolni objekti ne postanu horizont, pa je vizija akt s dva lica.

Schubert Horizonti, među ostalim, reprezentiraju doslovce dva lica čina viđenja. Međutim, što je unutrašnje, a što vanjsko? Os ili obruč? Pogled ili pokret?...(Leonida Kovač)

Edita Schubert  ( Virovitica 17. 6. 1947. – Samobor, 25. 7. 2001.) Diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu . Od 1973. radila je kao crtačica i grafička urednica na Zavodu za anatomiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu među kojima izdvajamo Biennale of Sidney i La Biennale di Venezia 1982. Dobitnica je Nagrade Salona mladih 1978. i 1980. godine, te nagrade Josip Račić 2000. godine. Radovi joj se nalaze u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti i Moderne galerije u Zagrebu, Gradskog muzeja Virovitica, Galerije umjetnina Split, te u privatnim kolekcijama.