predavanje, tribina

Predavanje uz izložbu (NE)poznato - (NE)viđeno, iz zbirki MMSU-a


vrijeme: 24.05.2012. 19,00
mjesto: Rijeka; Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dolac 1/II

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, do 30. lipnja, otvorena je izložba (NE)poznato -  (NE)viđeno, iz zbirki MMSU. Više o izložbi posjetitelji mogu doznati na predavanju Vilme Bartolić, (Ne)poznato.... o (ne)vidljivom radu, danas, 24. svibnja, u 19 sati. Ulaz je slobodan.

Zbog različitih koncepcija dosadašnjih izložbi, neki od radova iz fundusa muzeja nisu već duži niz godina bili prikazani javnosti premda su dio zbirki o kojima skrbimo i koje konstantno obrađujemo.

Izlažu se slike (Šimunović, Prica, Murtić, Sablić, Mezdjić, Simonetti, Melkus, Zini, Milesi, Šumonja...) i crteži (Kodra, Popescu, Cossovel, Ichikawa, Friščić, Vrankić, Maljković) nastali u vremenskom rasponu od kraja 19. stoljeća do danas, renomiranih i manje poznatih autora, ostvarenih u različitim tehnikama i stilovima. Cilj ove izložbe je upoznavanje publike s dijelom fundusa koji je rjeđe prikazivan. Kroz izložene radove stavlja se naglasak na muzejsku obradu, konzervaciju, restauraciju, istraživanje autorskih opusa i onih vidova muzejskog rada koji su javnosti manje poznati.

Osnova umjetničkog dijela postava jesu radovi koji su tijekom života u muzeju vrlo rijetko pa i nikako izlagani. Podijeljeni su po segmentima jezgra muzejskih zbirki, u ovom slučaju dvije najstarije zbirke – slikarstvo i crtež, te novije akvizicije koje do sada nisu izlagane. Uz to su također izloženi radovi koji problematiziraju čuvanje i zaštitu te restauraciju umjetnina, a o čemu će biti i riječi u popratnom predavanju. Pored umjetničke građe na izložbi će biti predstavljena i dokumentacija koja se od osnutka muzeja skuplja i čuva, a prati raznoliku djelatnost muzeja.

Za izložbu je pripremljena građa koja dokumentira postav osam manifestacija Biennala mladih od njenog osnutka 1960. do 1977. te segment koji prati publiku i živi svijet umjetnosti u razdoblju od 1975. do 1996. godine. Tu je i gostujući segment fotografija poznatog 'muzejskog' fotografa, Istoga Žorža, koji je odabrao događanja vezana za Muzej a pratiti će njegovo predavanje.

(M.K., 24.05.2012)