Preskočite na glavni sadržaj

Tradicijski korejski ples u HNK Zagreb

Plesna skupina Son Kyung-Soon Yaejon predstavit će Tradicijski korejski ples u nedjelju, 6. listopada s početkom u 20 sati u HNK Zagreb. Plesna skupina Son Kyung-soon Yeajon od 1995. redovito održava izvedbe različitih tradicijskih korejskih plesnih formi, uključujući dvorske, religiozne i narodne plesove.
vrijeme: 06.10.2013.
mjesto: HNK Zagreb
url: http://www.hnk.hr/

Plesna skupina Son Kyung-Soon Yaejon nastoji očuvati živopisnu tradiciju korejskog plesa i istodobno mu pridružiti moderne interpretacije kako bi izvedbe bile još raznolikije i originalnije. Posljednjih godina skupina je nastupala u zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države, Bjelorusija, Austrija, Češka, Rusija, Ukrajina, Libija, Armenija, Indija i Australija. Osnivač i voditelj plesne skupine Yaejeon, profesorica Son Kyung-soon, kojoj je dodijeljen status nematerijalnog kulturnog izvora za ples, podučava korejski ples na ženskom koledžu Soong-Eui u Seulu, Južna Koreja. Son Kyung-soon igra značajnu ulogu u promicanju korejskog plesa održavanjem redovitih izvedbi kreativnih tradicijskih plesova i osmišljavanjem obrazovnih programa za poduku budućih generacija korejskih plesača.


Opis programa
Ova izvedba predstavit će hrvatskoj publici različite tradicijske korejske plesove, kao i druga nematerijalna kulturna dobra. Plesom „Sal-Pu-Ri-Chum“, koji izražava snagu ljudskih osjećaja prema vezama i rastancima ansambl otkriva srž korejske tradicionalne ljepote. Nakon toga na rasporedu je dinamičnija sekvenca koja uključuje veseli ples s lepezom „Bu-Chae-Chum“. Na temelju strasti plesne skupine prema kreativnoj interpretaciji tradicije, njihovi plesovi predstavljaju utjelovljenje inovativnog spoja korejske i zapadne glazbe. Njihova izvedba je prilika da publika uživa u tradicijskoj korejskoj glazbi i snimljenoj i uživo izvedenoj na pozornici. Haegeum, korejsko gudalo s dvije žice osvojit će publiku jedinstvenim šarmom svojih nazalnih zvukova.
Program

1. Park-Jeob-Mu: dvorski ples
2. Jin-Do Buk-Chum: ples s bubnjevima
3. Sal-Pu-Ri-Chum: narodni ples
-Stanka-
4. Shin-Sal-Pu-Ri: novi Sal-Pu-Ri
5. Bu-Chae-Chum: ples s lepezama
6. Solo za gudalo Haegeum
7. Chum-Shin-Myung: ples s instrumentalnom seljačkom glazbom

Detaljnije o nastupu i skupini


Pokrovitelji:
Veleposlanstvo Republike Koreje u Zagrebu
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske
Korea Foundation