predstavljanje

'Neka ostane među nama' na festivalu Disappearing Act IV u New Yorku


vrijeme: 11.04.2012. - 22.04.2012.
mjesto: SAD; New York

Dugometražni igrani film 'Neka ostane među nama' (2010.) Rajka Grlića uvršten je u program festivala europskog filma Disappearing Act IV koji se održava od 11. do 22. travnja na nekoliko lokacija u New Yorku.

Organizatori festivala su Češki centar u New Yorku (Czech Center New York) i Rumunjski kulturni institut u New Yorku (Romanian Cultural Institute in New York) u suradnji s 23 europska kulturna instituta i veleposlanstva. U okviru festivala predstavit će se recentni filmovi iz 21 europske zemlje.

'Neka ostane među nama' zločesta je, indiskretna zagrebačka priča o virovima erotske strasti ispod mirne, trome površine građanske svakidašnjice i običaja. Nastala je u režiji Rajka Grlića prema scenariju koji supotpisuju Ante Tomić i Rajko Grlić. U glavnim ulogama pojavljuju se Miki Manojlović, Bojan Navojec, Daria Lorenci, Ksenija Marinković, fotografiju potpisuje Slobodan Trninić, montažu Andrija Zafranović, glazbu Alan Bjelinski i Alfi Kabiljo, scenografiju Ivo Hušnjak, a kostime Blanka Budak. Producent filma je zagrebačka tvrtka Mainframe Productions u suradnji s NP 7, Zagreb, Yodi filmom iz Beograda i Studiom Maj, Ljubljana.

Uz hrvatskog predstavnika, u okviru festivala Disappearing Act IV bit će, među ostalim, prikazani filmovi 'Cinema Komunisto' Mile Turaljić (Srbija), 'Oča' Vlade Škafara (Slovenija), dokumentarni film 'Disko i atomski rat' (Estonija / Finska) Jaaka Kilmija i Kiura Aarme, austrijski 'Fatherless' Marie Kreutzer i Michael Markusa Schleinzera, rumunjski 'Policijski, pridjev' Corneliua Porumboiua i 'Medalja časti' Calina Petera Netzera, španjolski 'Amador' Fernanda Leona de Aranoe i drugi.

'Neka ostane među nama' nagrađen je Kristalnim globusom za režiju i nagradom European Screens Label na 45. međunarodnom festivalu u Karlovym Varyma, Velikom zlatnom arenom za najbolji film te s još šest Zlatnih arena i nagradom FEDEORA na 57. festivalu igranog filma u Puli. Osvojio je i nagradu za najbolji film i najbolju mušku ulogu (Miki Manojlović) na festivalu GSIFF 2010., posebnu nagradu žirija portugalskog festivala Festroia (2011.), nagradu za najbolji dugometražni igrani film iz međunarodnu konkurencije na londonskom festivalu Raindance (2011.) i brojne druge.

Festival se održava na tri lokacije u New Yorku – u IFC centru, prostorima FIAF-a (French Institute Alliance Francaise) i Bohemian National Halla.  Za odabir programa bila je zadužena nezavisna filmska selektorica Irena Kovarova.

Detalje o festivalu možete pronaći ovdje.

Izvor: HAVC
 

(R.P.B., 13.04.2012)