izložba

Izložba u Muzeju 'Staro selo' Kumrovec


vrijeme: 30.03.2012. 19,00
mjesto: Kumrovec; Muzej 'Staro selo' Kumrovec, Ul. Josipa Broza 19
organizator: Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložba 'Preživjeti rat', autora Filipa Škiljana, dr. sc. povijesnih znanosti, otvara se u petak, 30. ožujka, u 19 sati, u Muzeju 'Staro selo' Kumrovec, a bavi se prikazivanjem svakodnevnog života u Hrvatskom zagorju tijekom Drugog svjetskog rata.

Rat najviše pogađa male ljude i utječe na sve aspekte svakodnevice. Ionako siromašna i teška prijeratna svakodnevica postala je još teža u vrijeme rata. Hranitelji obitelji, mladi muškarci i očevi, odlazili su u rat u krajeve zahvaćene sukobima. Mnogi su se skrivali u svojim kućama, na štagljevima i u bunkerima koje su izgradili u obližnjim šumama posebno za tu priliku, kako ne bi morali napustiti svoju kuću, obitelj i svakodnevicu. Bježali su od svih vojski riskirajući time vlastiti život i smatrajući kako je bolje stradati kod kuće nego u sukobu u tuđem kraju. Snalažljivost zagorskog seljaka bila je garancija za preživljavanje.

 
Uvjeti života žena i djece koji su ostajali u svojim domovima bili su ponekad gori i teži u usporedbi s uvjetima života oca koji je otišao s vojskom u daleke krajeve. Izložba se bavi upravo tim uvjetima života zagorskih seljaka u ratu koja je prikazana pomoću originalnih dokumenata, fotografija, predmeta i svjedočenja kazivača.

(M.K., 29.03.2012)