Preskočite na glavni sadržaj

10. Ljetna škola filma Šipan

U svom jubilarnom desetom izdanju od 4. do 14. kolovoza Ljetna škola filma Šipan donosi čak tri radionice za djecu - igranog i animiranog filma te fotografije, a u goste dolazi i redatelj Vinko Brešan koji će u sklopu malog filmskog festivala predstaviti svoje filmove. Gost Ljetne škole bit će i glumac Zijah Sokolović koji će izvesti svoju predstavu, a sve posjetite očekuje i koncert Tedija Spalata.
vrijeme: 04.08.2013.
mjesto: New York, USA
url: http://www.ellisisland.org/
Gosti: Vinko Brešan, Zijah Sokolović, Dražen Žarković, Hrvoje Hribar, Tedi Spalato i mnogi drugi

Radionicu igranog filma vodit će pisac i scenarist Amir Kamber iz Sarajeva, te Igor Kožić, snimatelj i montažer iz Zagreba. Amirovo profesionalno iskustvo spojeno sa iskustvima stečenim u već odrađenim filmskim radionicama, obogaćeno Igorovim angažmanom i radom u dječjem programu HRT-a, jamstvo su odlične radionice.

Nakon prošlogodišnjeg uzajamnog oduševljenja, radionicu animiranog filma i ove će godine voditi Jasminka Ljubić Bijelić iza Škole animiranog filma Čakovec. Nakon što je u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza u Americi predstavila hrvatsko dječje filmsko stvaralaštvo, s kolegom Edom Lukmanom marljivo odradila godišnu produkciju ŠAF-a i uspješno organizirala 20. jubilarnu međunarodnu radionicu animacije te vodila niz drugih radionica, Jasminka se veseli povratku na Šipan.

Ove godine u LjšfŠ se ponovo vraća radionica fotografije i to na velika vrata. Naime, voditelj ovogodišnje radionice bit će veliki zaljubljenik u Šipan – fotograf Dean Zulić koji, uz svoj studio u Los Angelesu, profesionalne radionice organizira i vodi diljem svijeta.

Dok djeca i njihovi voditelji marljivo rade i stvaraju konačne uratke, koji će ovacije doživjeti na svečanoj premijeri 14. kolovoza, publika će svaku večer imati priliku uživati u večernjim projekcijama i popratnim programima. Na samoj večeri otvaranja, uz prošlogodišnje filmove LjšfŠ – "Šipanski film“ i "Zvonkec stiže“,publika će uz multimedijalne projekcije imati prigodu prisjetiti se dosadašnjih voditelja i polaznika LjšfŠ radionica. Isto tako, svako večer prije projekcije glavnog filma bit će prikazivana dosadašnja ostvarenja iz LjšfŠ produkcije.
Gledatelje očekuju i dvije večeri gostovanja redatelja Vinka Brešana. Uz posljednji veliki hit "Svećenikova djeca" publika će imati priliku na otoku pogledati i otočnu komediju - "Kako je počeo rat na mom otoku".

U goste dolazi i Dražen Žarković koji će predstaviti lik Koka u novoj pustolovini – "Zagonetni dječak". Posebnom filmskom ugođaju na Šipanu će pridonijeti projekcija dokumentarne komedije o bračnom posredniku Nedjeljku Babiću – "Gangster te voli" u režiji Nebojše Sljepčevića, a svakako zanimljiva bit će i "Du večer" na kojoj će nam se svojim filmskim ostvarenjima predstaviti udruge Luža i AVCD Dubrovnik.

Osim filmskih projekcija i glazbenu večer uz Tedija Spalata, publiku očekuje i dramska večer na kojoj će svojom predstavom "Međuigre 0-24" nastupiti Zijah Sokolović. Uz svečane premijere ovogodišnjih radova završnu večer 14. kolovoza glazbenim nastupom uveličat će duo Maia & Eva.

Šipan će tijekom LjšfŠ-a posjetiti i Ivana Penjak Kasavica. Ova pedagoginja iz Slanog na Šipanu će provesti dva tjedna te u razgovorima s lokalnim stanovništvom osmisliti kratki film "10 sekundi ljubavi za Šipan", kao nastavak svog projekta. Ivana začetak ideje "Sakupljačice ljubavi" zahvaljuje posjetu indijskom Radjastanu 2009. godine, kada je svojom kamerom skupila izjave ljubavi od građana 69 zemalja svijeta.


Voditelji ovogodišnjih radionica
AMIR KAMBER
Živi u Kölnu i Sarajevu. Diplomirao na studiju njemačkoga, lingvistike i filozofije. Prva nagrada za kratku priču na natječaju Književne radionice Omnibus i Balkanske asocijacije izdavača (2002). U programu Funkhaus Europa Zapadnonjemačkoga radija - WDR Köln - voditelj i reporter. Autor putopisa. Od 2004. godine podučava scenarij u šipanskoj filmskoj radionici. 2006. godine je u Sarajevu objavljena knjiga kratkih priča Constructing Kamber. Bloger za program Deutsche Welle (2009.). Sudjeluje u brojnim multimedijalnim projektima na prostoru jugoistočne Evrope.

IGOR KOŽIĆ
Diplomirani montažer te uz to i veliki ljubitelj kamere i fotografije. Zaposlen na HRT-u gdje je dugo godina radio u dječjem programu na raznoraznim projektima.. Ovakvo iskustvo svakako će pripomoći kvalitetnoj realizaciji radionice igranog filma.

JASMINKA BIJELIĆ LJUBIĆ
Diplomirala je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu iz područja primjene informatike u filmskom stvaralaštvu.
Na ŠAF-u radi od 1998. godine te sudjeluje u svim područjima klupske djelatnosti (produkcija animiranih filmova, filmsko-pedagoški rad, prezentacija kluba, sudjelovanje na festivalima, filmske radionice...). Radila na nekoliko profesionalnih animiranih filmova kao pomoćni animator, a kao suvoditelj sudjeluje u Školi medijske kulture. Nedavno je u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza u Americi predstavila hrvatsko dječje filmsko stvaralaštvo. U slobodno vrijeme bavi se fotografijom i ilustracijama.

DEAN ZULIĆ
Profesionalni fotograf koji živi u Los Angelesu, gdje ima i svoj studio. Rođen je u Sarajevu, a brojna ljeta je provodio na otoku Šipanu, na koji je prvi put došao sa 3 godine.
Radovi su mu objavljeni u magazinima New York Times, Marie Claire, Boston Globe i drugima. Fotografirao je također pjevačicu Joss Stone, Victoria's Secret supermodele Alessandru Ambrosio, Marrisu Miller i Mirandu Kerr, Will.I.Ama iz benda Black Eyed Peas i mnoge druge. Dean je bio i finalist reality show-a Vh1 «The Shot» - potraga za sljedećim američkim modnim fotografom.