izložba

Karlo Paliska / Retrospektiva crteža 1981. - 2010.


vrijeme: 23.03.2012. - 15.04.2012.19,00
mjesto: Pula; Muzej suvremene umjetnosti Istre, S. Ivana 1

U Muzeju suvremene umjetnosti Istre, u petak, 23. ožujka, s početkom u 19 sati, otvara se izložba pod nazivom  'Retrospketiva crteža 1981. – 2010.' istarskog umjetnika Karla Paliske. Izložba ostaje otvorena do 15. travnja.

Jedan od najproduktivnijih i najmarkantnijih slikara Istre i Hrvatske, potpuno povučeno i potpuno predano svojoj vokaciji slikara, nastavlja strukturirati svoj imponentan - i po broju i po značaju - likovni opus. Nakon akrilika na platnu srednjega i većeg galerijskog formata, nakon umirovljenja, neimanja atelierskog prostora te krhkosti zdravlja, sa velikim se entuzijazmom posvećuje crtežu i kolažu. Kao rasan crtač i velik eksperimentator, mijenja hrabro stilistiku, no nikada izvan poetike koja ga je označavala i činila osobitim. Gradi ju, nadograđuje, razgrađuje i počinje ispočetka vođen jednakom radoznalošću velike i turbulentne imaginacije. 

Crtački ciklusi i ciklusi kolaža govore o suvremenosti, o urbanom biću unutar urbane ozbiljno načete, detruirane matrice. U njima istražuju dvije vrste kaosa. Onog unutarnjeg, intimnog, košmarnog i onog izvanjskoga uzrokovanog globalnim zagađenjem, odsustvom svekolike humanosti, stabilnosti i morala, kada je obrazac harmonije, kojem u kontekstu svoje umjetničke vizije slikar istinski stremi, jedino uporište njegovom tihom i nenasilnom otporu.


Ovi, mahom prvi puta predstavljeni crteži i kolaži, izvedenice su iz njegova slikarskog bića. To je intimistički retro uvid u bogat crtački opus slikara, intelektualca i humaniste. On je s jedne strane ulančan u praksu lirskog i ekspresionističkog izričaja, a sa druge, nošen nekim novim mizerabilizmom u kojemu su čovjek i njegova muka u fokusu umjetnikova zanimanja, širom otvara vrata tehničko-tehnicističkoj pošasti i kataklizmičkoj najavi potpune dehumanizacije. Iz predgovora kataloga Gorke Ostojić Cvajner

Karlo Paliska rođen je 1938. godine u Presiki kraj Labina. Grafički odjel u Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu završio je 1959. godine, a diplomirao na ALU u Zagrebu u klasi prof. Ive Šebalja 1965. godine. Istaknuti je član - suosnivač Labinskih ateliera i značajan promotor tog likovnog fenomena u Istri i Hrvatskoj.

Kontinuirano izlaže na samostalnim i skupnim izložbama, dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj slikarski rad. Osim slikarstvom bavio se komparativnim izučavanjem i obradom graditeljskog nasljeđa Pule, Istre i Hrvatske. Živi i stvara u Puli. Likovnu monografiju 'Karlo Paliska' autora Berislava Valušeka suizdali su 2000. godine Galerija Alvona iz Labina, HDLU Istre u Puli i Art studio Azinović iz Zagreba.

(M.K., 22.03.2012)