nagrada

Berlin: turistički oskar HTZ-u za promotivni film 'Oda radosti'


vrijeme: 08.03.2012.
mjesto: Njemačka; Berlin

Promotivni film 'Oda radosti' Hrvatske turističke zajednice (HTZ) dobio je u četvrtak na Međunarodnom festivalu turističkog filma u Berlinu prestižnu nagradu, poznatu i kao turistički oskar 'Das goldene Stadttor'.

Taj se festival održava u sklopu najveće svjetske turističke burze ITB u Berlinu, a kako se doznaje od v.d. direktora Glavnog ureda HTZ-a Nike Bulića na natjecanje su bila prijavljena 92 filma iz 28 zemalja svijeta.

Bulić je u Berlinu primio nagradu u ime HTZ-a te naglasio kako je film dio promidžbene kampanje HTZ-a pod sloganom 'Hrvatska – nova turistička zvijezda Europske unije'.

Ideju za taj film dala je istaknuta hrvatska čelistica Ana Rucner nakon što je snimka njezine izvedbe 'Ode radosti' s Revijskim i Tamburaškim orkestrom HRT-a i ansamblom Lado polučila velik međunarodni uspjeh.

Film je, naglašava HTZ, spoj tradicionalnog i suvremenog, a prvenstveno je namijenjen prikazivanju na inozemnim tržištima te će dodatno afirmirati činjenicu da Hrvatska uskoro postaje 28. članica Europske unije. Ističe dojmljivom vizualizacijom bogatu hrvatsku kulturnu, povijesnu i prirodnu baštinu te brojne ljepote Hrvatske kroz nadahnutu glazbenu naraciju koju vodi čelistica Ana Rucner.

Priča o Lijepoj našoj počinje svitanjem na obali, ide od Dunava preko svih hrvatskih krajeva, ponovo do Jadrana, gdje 'veliko finale 'Ode radosti' završava na morskoj pučini'. Značajnu ulogu u filmu imaju i žitelji svih krajeva Hrvatske, režirao ga je Hrvoje Hribar, a snimatelj je bio Mirko Pivčević.

U filmu koji traje ukupno 4,5 minute sudjeluju i Zagrebačka filharmonija, zbor 'Ivan Goran Kovačić' te glazbenici na našim autentičnim narodnim instrumentima poput gajdi, sopila ili lijerice koje je snimio Stjepan Večković. (Hina)


(R.P.B., 09.03.2012)