izložba

Sanja Iveković na međunarodnoj izložbi 'A History of Performance'


vrijeme: 08.03.2012.
mjesto: Njemačka; Karlsruhe, ZKM | Museum für Neue Kunst

Međunarodna izložba povijesti umjetničkog performansa u plesu i suvremenoj umjetnosti 'Moments. A History of Performance in 10 Acts', otvara se 8. ožujka u ZKM | Musem für Neue Kunst u Karlsruheu. Na izložbi, među ostalima, sudjeluju umjetnice Sanja Iveković, Marina Abramović, Graciela Carnevale, Simone Forti, Anna Halprin, Reinhild Hoffmann i druge, a ozložba ostaje otvorena do 29. travnja.

Izložba 'Moments. A History of Performance in 10 Acts' razvija nove metodološke i interdisciplinarne formate aktivne i ne isključivo muzejske reprezentacije povijesti performansa. Tijekom osmotjednog trajanja izložbenog projekta, scenski čin prikaza deset ključnih faza razvoja povijesti plesa i performansa - koji će pratiti grupa stručnjaka pozvana da prati čitav proces - odvijat će se pred očima publike. U tom smisli središnje fokalizacijske točke zauzimaju performansi i radovi žena koje svjesno tematiziraju, kritiziraju i krše žanrovske granice između plesa, perfomansa i vizualnih medija od 1960-ih naovamo. Također, kao i ranije, umjetnice i ovdje promišljaju implicitnu mušku konstrukciju 'pogleda' i gestualnu logiku svojih kolega.

Izložba započinje i završava u praznom prostoru u kojemu stoji živahan izložbeni prikaz permanentnog recipročnog gibanja između povijesne prisutnosti i medijske dokumentacije, muzejske reprezentacije i scenske reapropriacije kao i nove interpretacije. Za razliku od popularnijih 'ponovnih uprizorenja', ovdje 'bijeg u povijest' funkcionira kao face à l'histoire, aktivni kontrast povijesnoga i sadašnjega.

Radi se o izložbi 'u tijeku', a projekt predstavlja i razvija nove formate muzejske prezentacije 'živih' izvedbi. Sama ideja izložbe potječe iz interesa za procese prihvaćanja povijesti u takozvanim 'ponovnim uprizorenjima' (re-enactments) povijesnih performansa, ali i nedavnim kontroverzama oko mogućnosti muzejske prezentacije performansa Josepha Beuysa kroz fotografsku dokumentaciju. Sve ovo reflektira se u praksama mlađe generacije umjetnika, kao u brojnim povijesnim aproprijacijama i 'ponovnim uprizorenjima'. U središtu svega je, dakako, 'herojski' period između 1960-ih i 1980-ih, tijekom kojega se nova, radikalna definicija žanra odvijala u intimnijem dijalogu između gibanja u performansu i likovnim umjetnostima i plesu.

Sudjeluju  Marina Abramović, Graciela Carnevale, Simone Forti, Anna Halprin, Reinhild Hoffmann, Channa Horwitz, Lynn Hershman Leeson, Sanja Iveković, Adrian Piper i Yvonne Rainer i mnoge druge koje će i same će dokumentirati svoj rad u izložbenim prostorima. Kustosti Boris Charmatz, Sigrid Gareis i Georg Schöllhammer potpisuju 'izložbenu dramatrugiju', a autor izlagačkog koncepta je Johannes Porsch. Izložba će, po završetku, biti zaokružena kataloškom publikacijom.
Izvor: Kulturpunkt

(M.K., 05.03.2012)