Preskočite na glavni sadržaj

Ivan Valušek u Galeriji Alvona

Izložbom Ivana Valušeka, pod nazivom 'Struktura stvaranja', u petak, 31. svibnja, otvara se 20. izlagačka sezona Galerije Alvona u Labinu. Radovi se mogu razgledati do 10.lipnja 2013.
mjesto: Labin; Galerija Alvona, G.Martinuzzi 15
url: http://www.galerija-alvona.hr
'Sve počinje linijom. Ona je os kompozicije, okosnica volumena, smjer kretanja… Linija u prostoru je mogućnost svega toga. Ona je početni element, potencijal iz koje će nastati volumen, kompozicija, kretanje. Ona je polazište Ivanovog razmišljanja o budućem volumenu. U materijalu, riječ je o željezu, o željeznoj šipki kao polazištu.

Michelangelo je tvrdio da je figura skrivena u neobrađenom kamenu, pa je klesanjem, dakle redukcijom materijala, otkrivao njenu formu. Ivan u praznini prostora osjeća formu energije i dodavanjem materijala i gradnjom otkriva njezin volumen. Pritom nije opterećen ishodom, pretpostavljajući cilju sam proces dolaska do njega. Zato je proces nastajanja njegovih skulptura dugotrajan, kontinuirani slijed kreativnih stanja kojima je osnovna motivacija potreba stvaranja, potreba meditativnog čišćenja kroz osvješćivanje forme.


Njihova biomorfnost proizlazi iz logike osjetilnog. Forma je definirana kad je i ta unutrašnja potreba zadovoljena. Sama po sebi forma i nije definirana, ona se može nastavljati ili poprimati druge oblike u drugim radovima. Nastalim uvijek po istom principu. Zajedničko im je da streme visinama, sklone su nestajanju i i napuštanju opipljivog svijeta, oslobađanju od materijalnog u nevidljivom nastavljanju energetskog kretanja.…' Izvadak iz teksta Jolande Todorović

Ivan Valušek je 2010. g. diplomirao na ALU u Zagrebu u klasi prof. Stjepana Gračana. Izlagao je na više grupnih i samostalnih izložbi te je sudjelovao u radu više kiparskih i likovnih radionica.