Preskočite na glavni sadržaj

Bečka filharmonija u rujnu otvara sezonu Zagrebačke filharmonije

Bečka filharmonija, jedan od najtraženijih orkestara koncertnih dvorana diljem svijeta, otvorit će ove jeseni novu sezonu Zagrebačke filharmonije velikim koncertom na kojemu će pod ravnanjem dirigenta Lorina Maazela u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu izvoditi djela Čajkovskoga i Šostakoviča.
vrijeme: 27.09.2013.
mjesto: Zagreb
url: http://www.zgf.hr

Riječ je o posebnome koncertu jednoga od najboljih europskih orkestara dugogodišnje tradicije i međunarodnoga ugleda, kojim će Bečka filharmonija prigodno i u punome sastavu obilježiti otvorenje prve europske sezone Zagrebačke filharmonije, te ujedno izraziti dobrodošlicu Hrvatskoj i Zagrebu u europsku obitelj, naglasio je najavljujući koncert ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić.

"Zagrebačka filharmonija u iduću sezonu ulazi kao dio europske obitelji a koncert koji će se održati 27. rujna u KD Lisinskome koncert je podrške Bečke filharmonije Zagrebačkoj, Zagrebu i Hrvatskoj kao zajedničkom kulturnom miljeu koji dijelimo stotinama godina", kazao je Puljić na tiskovnoj konferenciji u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Istaknuo je kako je koncert dio Plavoga ciklusa Zagrebačke filharmonije te su karte tako po uobičajenim cijenama dostupne svim njihovim pretplatnicima, dok će se dio karata naći i u slobodnoj prodaji po cijeni od 650 kuna.

Osim što će taj koncert biti odlična prilika za Filharmoniju da puno toga nauči od kolega, a publici prilika da usporedi koliko je Zagrebačka filharmonija do sad napredovala, ta suradnja za Zagrebačku filharmoniju znači korak na više u njezinu stremljenju da uistinu postane jedan od vodećih orkestara u regiji, napomenuo je Puljić.

"Time ćemo učiniti veliki korak u afirmaciji izvrsnosti i biti predvodnik u razvoju i ostvarivanju novih mogućnosti čitavoga društva u novome kontekstu pripadanja velikoj zajednici i obitelji zemalja EU-a", kazao je.

Dopredsjednik Bečke filharmonije Alexander Steinberger naglasio je da taj orkestar s veseljem očekuje svoj zagrebački koncert, njegov četvrti dosadašnji nastup u Hrvatskoj, gdje je prvi puta svirao u travnju 1929., a posljednji 2006. godine.

Nastupit će pod ravnanjem maestra Maazela, jednog od najistaknutijih dirigenata današnjice s kojim surađuje već 51 godinu.

"Veselimo se tome koncertu koji neće biti samo prvi koncert sezone 2013./2014. Zagrebačke filharmonije, već i prvi koncert u Hrvatskoj nakon njezina priključenja Europskoj uniji. Bečkoj filharmoniji puno znači svirati u povodu obilježavanja tog posebnog događaja", kazao je Steinberger, te poručio kako će to biti "koncert od srca - srcu".

Bečka je filharmonija za svoje zagrebačko gostovanje odabrala ruski repertoar, pa će tako novu sezonu Zagrebačke filharmonije otvoriti s 3. orkestralnom suitom P.I. Čajkovskoga te 5. simfonijom Dmitrija Šostakoviča, oba djela vrlo često na repertoaru toga orkestra. Maestra Maazela, američkog dirigenta, violinista i skladatelja, zagrebačka je publika već imala prilike upoznati kada je 1987. ravnao orkestrom Zagrebačke filharmonije na svečanom otvorenju Univerzijade u Zagrebu, gdje je ponovno gostovao prije 7-8 godina s Minhenškom filharmonijom.

Orkestar Bečkih filharmoničara, utemeljen 1842., jedan je od najpoznatijih simfonijskih orkestara svijeta koji po svojoj dugoj tradiciji izvrsnosti i neprestanom njegovanju vrhunske umjetničke kvalitete pripada samome svjetskome vrhu. (Hina)