predavanje, tribina

Predavanje Tihomira Petrovića u Novskoj


vrijeme: 31.01.2012. 16-19 h
mjesto: Novska; Glazbena škola u Novskoj, Trg dr. Franje Tuđmana 3

Hrvatsko društvo glazbenih teoretičara i Glazbena škola u Novskoj organiziraju u utorak, 31. siječnja, predavanja na temu: 'Što je teorija glazbe i čemu služi?' i 'Od pojma mnogostranosti do glazbenoga djela'. Predavač je Tihomir Petrović.

1. Što je teorija glazbe i čemu služi? 16.00 – 17.20

Odgovor na postavljena pitanja dat će se skladanjem glazbenoga djela pred slušateljima, na temelju općega znanja o ljestvicama, akordima i glazbenoj formi. To je djelo u svim svojim pojedinostima utemeljeno na uzorima iz klasične glazbe, ponajviše najpoznatijim djelima Johanna Sebastiana Bacha. No kada je djelo gotovo, ono se prepoznaje kao iznimno poznata skladba iz popularnoga repertoara, snimljena i na nosač zvuka, i može se odmah poslušati.

Predavanje je namijenjeno učenicima završnih razreda osnovne i svih razreda srednje glazbene škole, kao model sjedinjavanja glazbenih znanja i vještina koje stječu na raznim predmetima u glazbenoj školi.

Nastavnicima predavanje može poslužiti kao uzorak za slične motivacijske priredbe, kojima se učenicima želi istaknuti povezanost glazbene teorije i prakse te ih potaknuti na aktivniji odnos prema teoriji glazbe.

Predavanje uz glazbu s nosača zvuka traje oko 80 minuta.

2. Od pojma mnogostranosti do glazbenoga djela, 17.30 – 19.00

Predavanje počinje isticanjem harmonijske progresije kao moguće osnove glazbenoga djela (riječ je dakle o tehnici ciaccone). Zajedno s učenicima formirat će se modulacijska harmonijska progresija (na temelju mnogostranosti akorda) i pokazati kako iz nje napraviti glazbeno djelo.

Predavanje je praćeno glazbom s nosača zvuka, od skladbi Georga Friedricha Händela i Marcella Benedetta, do rock-balada Garya Moorea, Lionela Richia, sastava Muse i drugih suvremenih izvođača, a namijenjeno je učenicima svih razreda srednje glazbene škole i drugoj zainteresiranoj publici.

Predavanje traje oko 90 minuta.

Uz predavanja će se vrlo kratko predstaviti knjige iz Biblioteke Društva, koje će se tom prigodom moći kupiti po promocijskim cijenama.

Predavač: Tihomir Petrović, prof. savjetnik, učitelj glazbenoteorijskih predmeta na Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, učitelj glazbenoteorijskih predmeta na Rock-akademiji, predsjednik Hrvatskoga društva glazbenih teoretičara, urednik časopisa Theoria i Biblioteke Društva.

(R.P.B., 30.01.2012)