Preskočite na glavni sadržaj

Predstava 'Tartuffe' premijerno 24. ožujka u ZKM-u

Predstava 'Tartuffe', u režiji slovenskog redatelja Jerneja Lorencija, premijerno će se izvesti u nedjelju, 24. ožujka, kao sedma premijera Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) u ovoj sezoni, izvijestilo je danas to kazalište.
vrijeme: 24.03.2013.
mjesto: Zagreb, Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr/

U suvremenom iščitavanju klasičnog Molierova teksta redatelj se ne bavi samo Tartuffeom, najpoznatijim hipokritom svjetske dramske literature, čovjekom za sve režime, već propituje i nisu li i svi oni koji svojom šutnjom kada je trebalo govoriti, svojim skretanjem pogleda kad je trebalo uočiti, svojim nečinjenjem kad se trebalo pobuniti - pomogli raznim Tartuffima - da postanu bahati, arogantni, bogati, društveno priznati i da uspiju u životu, stoji u najavi predstave.

Koliko je društvo licemjerja za 'opće dobro', kompromisera i konformista pripomoglo da Tartuffe dođe do pozicije moći, je li društvo dvoličnosti i mediokritetstva stvorilo i njega, nije li za njihov uspjeh možda kriva i lakovjernost i poštenje drugih ili samo njihova sposobnost da budu podobni, neka su od pitanja koja predstava postavlja.

Naslovnu ulogu tumači Krešimir Mikić, a glume još Pjer Meničanin (Orgon), Nina Violić (Dorina), Katarina Bistrović Darvaš (Elmira), Jadranka Đokić (Marijana), Sreten Mokrović (Cleante), Goran Bogdan (Damis) i Doris Šarić Kukuljica (Gospođa Pernelle).

Dramaturg je Matic Starina, skladatelj Branko Rožman, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Belinda Radulović, koreograf Gregor Luštek, a oblikovatelj svjetla Pascal Merat. (Hina)