obrazovanje

Poboljšati čitateljske navike


vrijeme: 15.11.2011.
mjesto: Zadar

Odgovore na pitanja što čitamo, koliko i kako čitamo te koje mjere bi se mogle poduzeti da se popravi sadašnje stanje pokušali su pronaći znanstvenici sa Sveučilišta u Zadru predvođeni prof. dr. sc. Srećkom Jelušićem, u fukciji prorektora za međunarodne odnose pri Zadarskom sveučilištu, izvanrednog profesora na Odjelu za knjižničarstvo i voditelja nakladničke djelatnosti. 

2006. godine započet je rad na znanstvenom projektu "Informacijske potrebe i čitateljski interesi građana Hrvatske" koji se odvija na Sveučilištu u Zadru, a cilj mu je utvrditi čitateljske navike i informacijske potrebe djece, mladih i odraslih u Hrvatskoj, dobiti uvid u probleme u nakladničkoj mreži, analizirati odnos medija prema temama vezanim uz knjigu, čitanje i pismenost te utvrditi koliko i što knjižnice rade u području promicanja čitanja i ravoja pismenosti.

Krajnji cilj projekta je pružiti smjernice za stručni rad s djecom, roditeljima, mladima i odraslima te na koncu poboljšati čitateljske navike i pridonijeti razvoju pismenosti društva… Tekst Valentine Mlađen u cijelosti pročitajte na web stranici Zadarskog lista.
 

(D.H.F., 16.11.2011)