izložba, performans

Ambijentalana instalacija i performans Valentine Stepan


vrijeme: 15.10.2011. 21,00
mjesto: Rijeka; Galeriji O.K./ K.U.N.S., F.Račkoga 24

U Galeriji O.K. / K.U.N.S., u Rijeci, u subotu, 15. listopada, u 21 sat, otvara se izložba / ambijentalna instalacija 'Bijela  soba' i performans Valentine Stepan. O njenom radu govorit će povjesničar umjetnosti Branko Cerovac.

Mitska potka gradnje odnosno predenja, tkanja, pletenja Sobe (načinjene bijelim pletivom) u ambijentalnu instalaciju u Galeriji OK (samoj po sebi 'white room',u kontrastu s ugostiteljskim dijelom K.U.N.S.-a ) zasnovana je na spletu metafora klupka, niti, pletenja ( 'tkanje života',npr.u književnika Thomasa Wolfea ) i 'utočišta', sukladno arhetipskoj simbolici kuće odnosno sobe kao slike vlastite unutrašnjosti, duše, jastva, najintimnijeg 'interieura' osobe same ( čega nije lišen ni slavni krevet YBAs – umjetnice Tracey Karima Emin )

Soba je poput velikog klupka pletiva koje ima svoju 'fraktalnu dimenziju' u beskrajnoj 'niti' kojom je sve ispleteno i opleteno, uključujući i osobu samu, njeno tijelo ( moment odjeće,'opne' )putem performansa u ambijentu Sobe, koje tako postaje dijelom 'mobilije' unutar njenog interieura odnosno dijelom samoga umjetničkog djela, koje se potencijalno dalje ispreda i plete u 'niti' egzistencijalnog vremena i njegovih dimenzija: 'Prostorna instalacija – ambijent je zapravo kopija moje podstanarske sobe u kojoj sam napokon pronašla utočište. Izrađena je u realnoj veličini, a ono što je razlikuje od prave sobe jeste materijal iz kojeg je napravljena – bijelo platno'( citat V.S., Koncept projekta autoričinog diplomskog rada na APU u Rijeci; mentor: Nenad Roban ).


Postoji skrivena nit koja povezuje umjetničinu fascinaciju 'bijelom pletenom sobom' s jednim sublimnim aspektom estetike šutnje u Slave Raškaj, koja je, na samim počecima naše moderne, također bila zaokupljena motivom klupka i tajnom niti namotane u / na klupko, i to toliko da su njena obitelj, a potom i 'ukućani' njenog nesretnog 'dom'“ ( po hospitalizaciji u Vrapču, Stenjevcu ) to smatrali samo jednim od simptoma njene 'smušenosti', 'poremećenosti'. Ta 'nit' posjeduje svoje mitsko i duhovno, ne tek 'psihološko' značenje. Branko Cerovac

Valentina Stepan je rođena 1987.u Skradu,Gorski kotar. Diplomirala je na APU Rijeka. Izlagala je na više skupnih i nekoliko samostalnih izložbi.

(M.K., 14.10.2011)