Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Ksenije Mogin u Puntu

U Galeriji Toš u Puntu, od 17. srpnja do 12. kolovoza, otvorena je samostalna izložba Ksenije Mogin pod nazivom 'Secret Obsession, Ključevi Edena'.
vrijeme: 17.07.2014.
prijava: 30.09.2016
mjesto: Punat; Galerija Toš,
url: http://www.studiol.ge/en/index.php
Djela Ksenije Mogin mistična su i zavodljiva, zrače prepuna simbolike i sjaja. U dostatnoj mjeri ona opisuju i otvaraju imaginaran prostor koji omeđuje i tumači zbilju na način snova. Sve je predočeno i jasno, a opet skriveno i tajno. Vodič u njihovu sadržajnost uvijek nam na neki čudan način izmiče i bježi i kada pomislimo da smo otkrili tajnu i razumjeli poruku shvatimo da smo tek na početku jednog vrtoglavog dojma, estetikom uvučeni u  dubinu opažanja. Umjetnica znalački koristi likovna sredstva: stare predmete, fotografije, tkanine kombinirajući i dajući im bogatstvo odnosa i slikarske jakosti.

Kroz njih govori o neuhvatljivoj varljivosti misli, zarobljenosti emocija, objektivnosti, istini i laži. Poput kulisa, scenografije, objekti nas promatraju i vode, dozvoljavajući da suptilnom znakovitošću dotaknemo zbilju umjetnice, slojevitu i nenadanu istinu koju otkriva - skrivajući, objašnjava - šuteći … s druge strane kako bi usmjerila našu pozornost pomaže nam naslovima slika: U očekivanju Godota, Uvjetovane metamorfoze, Ključevi Edena, ali u njima ne možemo uvijek iščitati jasnu poruku. Da li je apsurdnost čekanja već otkrivena ? Možda ključevi Edena ne služe otvaranju već zaključavanju vrata pred kojima stojimo?

Vrlo slojeviti radovi bogate su likovnosti, smjernih elemenata i nastojanja da sadržajnost ne preuzme prioritet vizualnom, da se ne nadjača ekspresija emocija, već da stvorena poetika dotakne naše nesvjesno i asocijativno. Upotrebom šablone srca, umjetnog cvijeća, nakita i masivnih okvira  umjetnica smjelo ulazi u zone kiča, međutim izbalansiranom kompozicijom dozirani rekviziti dobivaju novu estetsku vrijednost, sugestivnu i nepatvorenu.  Ostvareni su tako objekti – slike složenih odnosa i kompozicija, svaka od njih zasebno nosi svoju znakovitost.
Glazba i svjetlost sastavni su dio iskustva doživljaja i u službi su cjelokupnog dojma i zalaženja u intimu stvaralačkog impulsa. Naglasak je na  vizualnoj cjelini ciklusa u kojem nas slike vode i opčinjavaju. Umjesto da smo samo promatrači, taj neobični dodir okružuje našu čulnost i mi postajemo dio predstavljene priče. Jasna Rodin, mr.sc.
 
Ksenija  Mogin rođena je 1955. godine u Rijeci. Završila je ALU u Ljubljani, te poslijediplomski studij slikarstva u Ljubljani, u klasi profesora Janeza Bernika. Radi kao redoviti profesor u trajnom zvanju na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci na katedri za Slikarstvo. Član je HDLU Rijeka i HDLU Zagreb. Izlaže od kasnih 7O-tih na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Bavi se i kostimografskim radom. Dobitnica je brojnih nagrada za slikarstvo i kostimografiju.