Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena knjiga "Apsurd je zarazna bolest" Z. Ferića

"Apsurd je zarazna bolest", knjiga kolumni Zorana Ferića kojima je zajednička okosnica tema identiteta i metamorfoze identiteta, predstavljena je u srijedu u okviru Interlibera.
 
vrijeme: 14.11.2012.
Ferić je te tekstove objavljivao tijekom deset godina u tjedniku "Nacional", a za knjigu su, između 1500 kartica, izabrani oni koji se ne bave tada aktualnim društveno-političkim događajima, već trajnijim temama i fenomenima današnjice.
 
Urednik knjige Drago Glamuzina drži da je dobro što Ferić sada ima takvu knjigu u svom opusu jer ona, ustvrdio je, pokazuje kako nisu točne tvrdnje onih koji su mu prigovarali da su mu romani prebizarni i udaljeni od stvarnoga svijeta. To je knjiga o stvarnome svijetu u kojemu je više paradoksa i bizarnosti nego u njegovim romanima, istaknuo je Glamuzina, dodavši da je Ferićeva posebnost u tome što uočava takve detalje, ogoli ih i stavlja na papir.
 
Glamuzina drži kako kod Ferića nema 'svetih krava' jer on svom humoru i pogledu izlaže sve, a ne štedi ni samoga sebe, što je za Ferića jedini način kada je u pitanju pisanje.
 
Ne postoje granice niti unutarnja cenzura ako je priča vrijedna da ju se ispriča i ako nosi značenje važno za ocrtavanje vremena u kojemu živimo, rekao je. Ova knjiga znači mi jednako kao i neka prozna, jer se u njoj sabilo deset godina mog života i stvari za koje sam emotivno vezan, dodao je.
 
Publicist Ivica Đikić kaže kako te kolumne puno bolje funkcioniraju u knjizi nego u novinama jer je Ferić po vokaciji pisac, a "novine su mu bile samo sredstvo da ti tekstovi, koji u većem djelu i jesu književni, budu napisani".
 
Đikić smatra da se kolumne neće još dugo objavljivati u novinama jer, istaknuo je, novine postaju sve više zatvorene za svaku vrstu teksta koja nije najbanalnija, najprizemnija i neprihvatljiva najširem krugu ljudi.
 
Knjigu je objavila zagrebačka nakladna kuća V.B.Z. (Hina)