Preskočite na glavni sadržaj

Bojan Stranić / Umjetnost i sport

Danas, 9. studenog, u 19 sati, u Kabinetu grafike HAZU, otvara se izložba Bojana Stanića (1921.–1933.) pod nazivom 'Umjetnost i sport' na kojoj je  predstavljen autorov cjelovit plakatni opus iz perioda od pedesetih do devedesetih godina prošloga stoljeća,a koji ga ističe kao jednog od rijetkih grafičkih dizajnera posvećenog isključivo temi sporta.
vrijeme: 09.11.2012. 19,00
mjesto: Zagreb; Kabinet grafike, A. Hebranga 1
url: http://www.kabinet-grafike.hazu.hr
Bojan Stranić (Medvode 1921. – Zagreb 1993.) slikar, grafički dizajner, ilustrator i sportaš svoj je život posvetio umjetnosti i sportu ispreplićući ih na osebujan i plodonosan način. Vrsnim, iskrenim i predanim radom ovaj se autor istaknuo kao markantna umjetnička osobnost kojoj Kabinet grafike HAZU posvećuje izložbu pod nazivom Umjetnost i sport. Interes i naklonost prema sportu i likovnosti te veliki i uporni rad oblikovali su Stranića kao vrsnog sportaša i majstora plakata. Završio je studij slikarstva u klasi prof. Marina Tartaglie 1948. godine. Bio je trener i odbojkaški reprezentativac te uzor mnogim sportašima, a u svoja umjetnička djela - crteže, slike, plakate i sportska odličja utkao je vlastita visoko moralna načela bavljenja plemenitim vještinama.

Kvaliteta njegovih plakatnih uradaka, od nekonvencionalnog likovnog pristupa pedesetih do sjajnih ostvarenja šezdesetih i sedamdesetih godina, zauzimaju važno mjesto u povijesti grafičkog dizajna u Hrvatskoj. Na izložbi će uz plakatni opus Stranić biti predstavljen i s nekoliko najzanimljivijih sportskih odličja te nizom crteža sportske tematike posuđenih za ovu priliku od umjetnikove supruge iz bogate autorove ostavštine. Crteži kao nizovi likovnih zapisa sa sportskih terena ili polemičkih ostvarenja na temu suvremenog sporta vrijedni su segment bogate umjetnikove imaginacije koji predstavljeni zajedno s plakatima zaokružuju Stranićevu 'životnu' temu i dostojno predstavljaju umjetnikovo stvaralaštvo.