Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje monografije 'Niko Ančić'

U četvrtak, 8. studenog, s početkom u 17 sati, u zagrebačkom Muzeju Mimara, održava se predstavljanje monografije - 'Niko Ančić'. Monografiju će predstaviti autor Stanko Špoljarić, prof. i Anita Brigović, prof.
vrijeme: 08.11.2012. 17,00
mjesto: Zagreb; Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5
U turbulentnosti vremena otvorena izazovima novih medija, te agresivnosti brojnih likovnih poetika građenih i na potki klasične estetike u svoj širini toga pojma s rasponima figurativnog i apstraktnog, slikarski opus Nike Ančića sastavnica je te silne raznolikosti umjetničke scene. Ponekad se čini da je slika u ukupnosti likovnih zbivanja i sve većih nejasnoća u valorizaciji gurnuta na marginu interesa oficijelne kritike u njenom favoriziranju novih mogućnosti izražavanja. Ipak, pokazuje se da vitalitet djela poput Ančićeva ima itekako mjesto u pluralizmu suvremene umjetnosti.


Dodiri s bližom tradicijom obogaćivani su svježinom izraza, prepoznatljivošću rukopisa i uvjerljivošću likovnoga stava, neprekidnošću traganja i obnavljanja s istinskom stvaralačkom iskrom vidljivom u svim dionicama stvaranja. Premda je Ančić slikar relativno kasnoga početka u kontinuiranu bavljenju slikarstvom (prvi ozbiljniji okušaji zbili su se već u srednjoj školi i neposredno poslije) to se u iščitavanju dosega pojedinih faza ne primjećuje, kao da je postojao period slikanja bez slikanja u kojem je uz neosporni talent odabrane i ponuđene forme promatranjem prenosio u doživljaj vlastitih oblika i kolorističkih sklopova s jasnom vodiljom boje u prvom planu.Vi
Više o monografiji - ovdje.